TRYB JASNY/CIEMNY

Korzenny mus dyniowy bez cukru

 
Dynię uwielbiam - to jest akurat sprawa jasna. Ale od jakiegoś czasu miałam ochotę na jakieś takie, dyniowe czary mary. Może jakieś smarowidło, może coś innego.. nic typowego. Czyli standardowo, ja wiem o co chodzi, ale nie potrafię tego sprecyzować. Mam nadzieję, że wiele z Was tak ma, bo jak nie, to może powinnam się powoli zacząć martwić?
Nie, nie. Martwić się jednak nie będę. Bo z tego mojego życiowego zakręcenia wyszło całkiem smaczne COŚ. Korzenny mus dyniowy. Mmm.. tak jakby święta przyszły już w październiku.. W sumie to nie wiem czy się cieszyć czy płakać.
Byłam ostatnio u fryzjera i podsłyszałam rozmowę dwóch kobiet o tym jak strasznie nie cierpią "White Christmas" i innych świątecznych, radiowych standardów.. I że ogólnie kicha, bo już sklepowe wystawy zaczynają mieć choinkowe gałązki i w marketach coraz więcej świątecznych opakowań.


Hmm.. co ja o tym myślę? Uwielbiam święta! I wcale mi nie przeszkadzają świąteczne dekoracje. Jestem jedną z tych osób, które najchętniej cały rok miały by w domu choinkę i podśpiewują kolędy w wolnych chwilach (jak nikt nie słyszy). Także korzenny mus dyniowy bez cukru pojawił się w samą porę!

To bardzo prosty przepis. Wystarczy wymieszać składniki, troszkę podgotować i już. Gotowe! Sprawdzi się świetnie dla wielbicieli wieczornego, łyżeczkowego podjadania, ale także jako nadzienie do naleśników, dodatek do gofrów czy twarożku.

Serdecznie polecam!


Korzenny mus dyniowy bez cukru:

- 500 gramów puree z dyni
- 3 - 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 kwaśne jabłko
- aromat waniliowy
- 200 ml wody
- 1 cytryna

W rondelku z grubym dnem połączyć puree z dyni, miód, sok wyciśnięty z 1 cytryny, przyprawę, łyżeczkę aromatu waniliowego, obrane starte jabłko i wodę. Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut, do zgęstnienia.W razie potrzeby dosłodzić miodem.

Podawać jako powidła, polewę do zdrowych deserów lub nadzienie do naleśników.

Smacznego! 


Sposób na dynię 2015

Komentarze

  1. dynię można przerabiać na milion sposobów, ale takie najprostsze często są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki