TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowe ciasto gruszkowe

 W moim domu pachnie gruszkami. Ich aromat roznosi się subtelnie między kuchnią a spiżarką i zachwyca głębią. Wszystko przez gruszkowy sezon. Moje ukochane słodkie konferencje, w ostatnich tygodniach całkowicie zawróciły nam w głowach. Suszę je na zimę, piekę ciasta, placuszki..zjadam na surowo. Wręcz nie mogę się opanować. Są wspaniałe!
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne i cudnie szybkie w przygotowaniu czekoladowe ciasto gruszkowe. Zrobicie je w kwadrans a efektem będziecie się cieszyć co najmniej przez kilka dni. Jest to oczywiście perspektywa mało realna, ale warto się troszkę pooszukiwać. Z tego przepisu wychodzą dwie keksówki ciasta, więc jest to zdecydowanie więcej niż zwykle. Myślę, że spokojnie można by było również upiec je w większej prostokątnej blaszce lub tortownicy.

Ciasto jest delikatne i puszyste. Słodkie gruszki podczas pieczenia zyskały karmelowego posmaku a ich tekstura stała się gładka i aksamitna. Kawałki gorzkiej czekolady dodatkowo podbijają ich smak zamieniając całość w błogą rozkosz.

To ciasto jest wyjątkowo łatwe, dlatego jeśli zawsze macie za mało czasu i za wiele planów (jak ja) to zapiszcie sobie ten przepis i wypróbujcie jak najszybciej. Jestem pewna, że będzie Wam smakować!

Serdecznie polecam!



Czekoladowe ciasto gruszkowe:

- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 100 gramów gorzkiej czekolady 
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 5  słodkich i twardych gruszek

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo olej, cały czas ubijając. Do tak ubitej masy dodać mąkę i wymieszać. Ważne, aby nie ubijać mikserem zbyt dużo, bo z mąki wytrąci się gluten i zamiast ciasta upieczemy chleb. Czekoladę posiekać na średniej wielkości kawałki. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czekoladę i gruszki dodać do masy i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować dwie długie keksówki wykładając je papierem do pieczenia. Do foremek przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z lodami cynamonowymi.

Smacznego!


Komentarze

  1. Gruszki i czekolada to wyśmienite połączenie :) Ciacho wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki