Tęsknię za latem. Tęsknię za słońcem. Bardzo. Okrutnie bardzo i głęboko. Każda komórka mojego ciała krzyczy z tęsknoty. Wdycham zachłannie pierwsze wiosenne powietrze zaklinając rzeczywistość, bo wiem, że przed nami jeszcze trochę czasu zanim faktycznie zimno ustanie. Postanowiłam zatem upiec ciasto. Słoneczne i piękne. I tak powstało proste ciasto z brzoskwiniami.
Czasem mam wrażenie, że urodziłam się nie w tym miejscu. Zupełnie nie jestem odporna na szarość i chłód. Zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Moje serce jest płomieniem. Produkuje ciepło i tym ciepłem się żywi. Dlatego często zamykam oczy i w myślach chodzę po piasku. Włosy rozwiewa mi ciepły wiatr. Uszy napełnia szum fal. Oddycham gorącym powietrzem i czuję szczęście.
Na co dzień robię to samo. Staram się. Wychodzę z przygnębiającej codzienności, próbuję na moment stworzyć wokół siebie zaczarowany świat. Czaruję w kuchni. Tworzę zapachy, mieszam smaki i jest lepiej. Jest nadzieja, że kiedyś jeszcze będzie normalnie.
Ciasto z brzoskwiniami jest bardzo proste. Wystarczy zamieszać składniki, ułożyć soczyste owoce i upiec. Pięknie pachnie i jest naprawdę smaczne. Lekkie jak chmurka, słodkie i kuszące. Dopóki nie nadejdzie lato musimy korzystać z brzoskwiń w puszcze, ale gwarantuję Wam, że nawet w tej wersji wychodzi ekstra.
Serdecznie polecam!
Proste ciasto z brzoskwiniami:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki ( min. godzinę przed pieczeniem). Jajka wymieszać z jogurtem i olejem. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukry, proszek, sodę. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Nie miksować. Zapobiegnie to wystąpieniu zakalca. Wymieszane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30cm). Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w kostkę. Ułożyć na wygładzonym cieście, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół) i piec ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz