TRYB JASNY/CIEMNY

Proste ciasto z brzoskwiniami

Tęsknię za latem. Tęsknię za słońcem. Bardzo. Okrutnie bardzo i głęboko. Każda komórka mojego ciała krzyczy z tęsknoty. Wdycham zachłannie pierwsze wiosenne powietrze zaklinając rzeczywistość, bo wiem, że przed nami jeszcze trochę czasu zanim faktycznie zimno ustanie. Postanowiłam zatem upiec ciasto. Słoneczne i piękne. I tak powstało proste ciasto z brzoskwiniami.
Czasem mam wrażenie, że urodziłam się nie w tym miejscu. Zupełnie nie jestem odporna na szarość i chłód. Zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Moje serce jest płomieniem. Produkuje ciepło i tym ciepłem się żywi. Dlatego często zamykam oczy i w myślach chodzę po piasku. Włosy rozwiewa mi ciepły wiatr. Uszy napełnia szum fal. Oddycham gorącym powietrzem i czuję szczęście. 
 
Na co dzień robię to samo. Staram się. Wychodzę z przygnębiającej codzienności, próbuję na moment stworzyć wokół siebie zaczarowany świat. Czaruję w kuchni. Tworzę zapachy, mieszam smaki i jest lepiej. Jest nadzieja, że kiedyś jeszcze będzie normalnie.

Ciasto z brzoskwiniami jest bardzo proste. Wystarczy zamieszać składniki, ułożyć soczyste owoce i upiec. Pięknie pachnie i jest naprawdę smaczne. Lekkie jak chmurka, słodkie i kuszące. Dopóki nie nadejdzie lato musimy korzystać z brzoskwiń w puszcze, ale gwarantuję Wam, że nawet w tej wersji wychodzi ekstra.

Serdecznie polecam!






 

Proste ciasto z brzoskwiniami:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 0,5 szklanki cukru

- cukier wanilinowy

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 3 jajka

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 0,5 szklanki oleju

- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie

- cukier puder do posypania

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki ( min. godzinę przed pieczeniem). Jajka wymieszać z jogurtem i olejem. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukry, proszek, sodę. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Nie miksować. Zapobiegnie to wystąpieniu zakalca. Wymieszane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30cm). Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w kostkę. Ułożyć na wygładzonym cieście, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół) i piec ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Smacznego!


 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki