TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z kurczaka

W mojej kuchni zawsze staram się wykorzystywać jedzenie. Nie lubię marnować produktów. Dlatego też często planuję z wyprzedzeniem. Lubię też przygotowywać bazy do potraw, np. rosół, które później przyśpieszają mi pracę.  Od jakiegoś czasu gotując rosół wcale następnego dnia nie robię zupy pomidorowej ale właśnie potrawkę z kurczaka.Potrawka z kurczaka składa się prawie z samych składników, które zostają po gotowaniu rosołu. Możecie do niej wykorzystać nie tylko mięso z kurczaka ale i inne, które Wam zostało ( wołowinę, kaczkę, indyka). Poza mięsem wykorzystujecie także warzywa - no pod warunkiem, że z rozpędu nie zrobiliście z nich sałatki jarzynowej, która zresztą z warzyw z rosołu smakuje absolutnie najlepiej! Ja do potrawki dodaję jeszcze mrożony groszek. I to tyle. Prościzna. Przy czym potrawka ta jest naprawdę smaczna. Podana z ryżem syci i daje uczucie szeroko pojętego komfortu, które daje tylko domowe jedzenie.

Jeśli nie znaliście wcześniej takiego pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu to bardzo Wam polecam, bo jest pyszne.



Potrawka z kurczaka (z mięsa z rosołu) :

 

- mięso z rosołu bez kości ( u mnie drób)

- 3-4 marchewki z rosołu

- 2 korzenie pietruszki z rosołu

- 500 gramów mrożonego groszku

- ok. 700 ml rosołu

- 4 łyżki śmietany 12%

- opcjonalnie 2 łyżeczki mąki pszennej 

- sól

- pieprz

- koperek

 

Groszek ugotować w 500 ml rosołu do miękkości. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Mięso rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Do ugotowanego groszku dodać warzywa i mięso. W miseczce rozmieszać śmietanę z pozostałym rosołem. Jeśli chcecie zagęścić rozmieszajcie również mąkę. Tak przygotowany płyn wlać do warzyw i krótko zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekanym koperkiem.

Smacznego!




Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki