Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
W moim domu jemy naprawdę dużo surówek. Wszystkim nam bardzo smakują i co mnie cieszy najbardziej, lubi je również mój 1,5 roczny synek. Surówkę z kapusty pekińskiej robię na wiele sposobów. W wersji lżejszej, cięższej, z dodatkiem owoców czy kiszonek. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem podstawowym. Szybkim ale przy tym bardzo smacznym i uniwersalnym.Żeby surówka z kapusty pekińskiej była smaczna musi się "przegryźć". To taka szybka tajemnica smaku. Jeśli przygotujecie ją i po chwili podacie może wydawać się twardawa i trochę nijaka. Kapusta wymasowana z oliwą, solą i sokiem z cytryny mięknie, staje się wyrazista i jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Pasuje świetnie zarówno do wyszukanych dań jak i do prostego obiadu. Pyszna klasyka.
Wierzę, że zasmakuje i Wam.
Serdecznie polecam!
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki:
- 0,5 dużej kapusty pekińskiej
-1 dymka
- 1 marchew
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Kapustę pokroić drobno. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. Warzywa wymieszać. Posolić, polać oliwą. Dokładnie wymieszać. Skropić sokiem z cytryny i dodać pieprz. Wymieszać i odstawić do przegryzienia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz