TRYB JASNY/CIEMNY

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

W moim domu jemy naprawdę dużo surówek. Wszystkim nam bardzo smakują i co mnie cieszy najbardziej, lubi je również mój 1,5 roczny synek. Surówkę z kapusty pekińskiej robię na wiele sposobów. W wersji lżejszej, cięższej, z dodatkiem owoców czy kiszonek. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem podstawowym. Szybkim ale przy tym bardzo smacznym i uniwersalnym.Żeby surówka z kapusty pekińskiej była smaczna musi się "przegryźć". To taka szybka tajemnica smaku. Jeśli przygotujecie ją i po chwili podacie może wydawać się twardawa i trochę nijaka. Kapusta wymasowana z oliwą, solą i sokiem z cytryny mięknie, staje się wyrazista i jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Pasuje świetnie zarówno do wyszukanych dań jak i do prostego obiadu. Pyszna klasyka.

Wierzę, że zasmakuje i Wam.

Serdecznie polecam!


 Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki:

 

- 0,5 dużej kapusty pekińskiej

-1 dymka

- 1 marchew 

- łyżka oliwy z oliwek

- łyżka soku z cytryny

- sól

- pieprz

 

Kapustę pokroić drobno. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. Warzywa wymieszać. Posolić, polać oliwą. Dokładnie wymieszać. Skropić sokiem z cytryny i dodać pieprz. Wymieszać i odstawić do przegryzienia.

Smacznego!



Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki