Kaszotto ze szparagami, boczniakiem i rodzynkami
Ale mam dziś dla Was pyszny przepis. Z moimi ukochanymi szparagami. Pierwszy raz w tym roku. Cudowne, lekkie kaszotto. Pełne warzyw i smaku. Sycące, zdrowe, wspaniałe. Oj nie przejdziecie obojętnie obok tego dania.
Uwielbiam chrupkość szparagów. Lubię szczególnie zielone. Jeśli uda mi się dostać te smukłe i malutkie, jestem w szparagowym niebie. Najczęściej robię je pieczone z czosnkiem w piekarniku, ale prawda jest taka, że szparagi to super wdzięczny składnik. Żeby smakowały potrzebują tylko trochę oliwy i soli. Smaży, piecze czy gotuje się je szybko by nie zabić smaku. Ważne, by pozostały lekko chrupkie bo właśnie w tej chrupkości jest magia.Moje dzisiejsze kaszotto gotowałam z planem na jutrzejszy obiad. Gotuję do przodu, tak żeby potencjalny brak czasu mnie jutro nie zaskoczył. Lubię mieć gotowy obiad w lodówce. To taki przyjemne poczucie komfortu i ciepełka w sercu. Cokolwiek by się nie działo, nie będziemy głodni. A jak nie będziemy głodni, damy radę ;)
Ściskam Was, lećcie po szparagi!
Kaszotto ze szparagami, boczniakiem i rodzynkami:
- 2 saszetki Trendy Lunch od Melwit (kasza bulgur, pęczak i soczewica)
- 1 cebula
- pęczek szparagów
- 1 opakowanie boczniaków
- pęczek natki pietruszki
- 2 garści rodzynek
- 1 marchew
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- sól
- oliwa z oliwek
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę i marchew pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie. Lekko posolić. Dodać pokrojone w paski boczniaki ( same końcówki ogonków odrzucamy). Przesmażyć razem. Dodać sos sojowy i rodzynki. Szparagi pokroić w nieduże kawałki, końcówki odciąć, odłożyć. Można z nich zawsze ugotować wywar albo zupę. Pokrojone szparagi dodać do patelni. Smażyć chwilę, aż zmiękną, ale nadal będą al dente. Do wszystkich składników dodać ugotowaną kaszę i drobno posiekany pęczek pietruszki. Spróbować. W razie potrzeby posolić.
Smacznego!
Bardzo lubię takie kaszotto.
OdpowiedzUsuń