Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
Szukając tego jednego, wyjątkowego przepisu na chleb wypróbowałam ich naprawdę wiele. Były smaczne, ale nie takie o jakie mi chodziło. Chciałam znaleźć chleb "bazę", który będzie prosty i szybki w wykonaniu, smaczny i na tyle uniwersalny, że bez większych zmian w przepisie będę mogła go dowolnie modyfikować w przyszłości.
Trochę to trwało, ale udało mi się. Znalazłam go. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. Jest ultra prosty w zrobieniu i naprawdę nie wymaga szczególnych umiejętności. Jest przepyszny i ultra zdrowy. Czysty skład, tak trudny do znalezienia w sklepach. Długo zachowuje świeżość i świetnie się kroi. To mój ideał. Zróbcie koniecznie. A wcześniej przypomnijcie sobie przepis na zakwas żytni i miejcie go w gotowości, bo bez niego ani rusz ;)
Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim:
- 500 gramów jasnej mąki orkiszowej 700
- 1,5 łyżeczki soli
- 380 ml ciepłej wody
- 240 gramów aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego ok 4-6 h wcześniej)
- oliwa z oliwek
Mąkę połączyć z solą. Dodać wodę i zakwas. Wrobić dokładnie. Można wykorzystać mikser z hakiem do ciasta drożdżowego. Przygotować keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wygładzić i puknąć kilkakrotnie o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch lekko skropić oliwą z oliwek i rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C i pozostawić do wyrastania, tak długo aż ciasto dojdzie do brzegów keksówki. Wtedy włączyć piekarnik na 220 stopni C i kiedy się nagrzeje nastawić czas na 22 minuty. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 i dopiec jeszcze kolejne 23 minuty. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy, zdjąć papier i odstawić do pełnego wystudzenia na kratce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz