Placuszki bananowe
Ostatnio dostałam od Was kilka próśb o prosty przepis na placuszki dla dzieci. Bardzo mnie to cieszy, bo sama bardzo często robię placuszki dla mojego synka i prawdę mówiąc mam sporo ciekawych przepisów w głowie. Dziś dzielę się z Wami pomysłem na proste placuszki bananowe z maślanką.Głównym atutem placuszków bananowych jest to, że dzieciom ( nie tylko ) zawsze smakują a są zdrowe. Nie zawierają cukru, ale są słodkie od dojrzałego banana. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę. Świetnie się przechowują i mrożą, dlatego można zrobić ich więcej, cyk pyk i mamy gotowe śniadanie/ kolację na inny dzień.
Mój synek je uwielbia, dzieci moich znajomych również. Jestem pewna, że i Wasze je pokochają! Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach jak wyszły.
Placuszki bananowe :
- 200 gramów jasnej mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 100 ml maślanki
- oliwa z oliwek
Wszystkie składniki poza oliwą zmiksować na gładką masę. Na rozgrzana patelnię dodać łyżeczkę oliwy i partiami smażyć placuszki. Kiedy na wylanym placuszku zaczyna być widać bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Można podawać z owocami lub jogurtem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz