TRYB JASNY/CIEMNY

Placuszki bananowe

Ostatnio dostałam od Was kilka próśb o prosty przepis na placuszki dla dzieci. Bardzo mnie to cieszy, bo sama bardzo często robię placuszki dla mojego synka i prawdę mówiąc mam sporo ciekawych przepisów w głowie. Dziś dzielę się z Wami pomysłem na proste placuszki bananowe z maślanką.Głównym atutem placuszków bananowych jest to, że dzieciom ( nie tylko ) zawsze smakują a są zdrowe. Nie zawierają cukru, ale są słodkie od dojrzałego banana. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę. Świetnie się przechowują i mrożą, dlatego można zrobić ich więcej, cyk pyk i mamy gotowe śniadanie/ kolację na inny dzień.

Mój synek je uwielbia, dzieci moich znajomych również. Jestem pewna, że i Wasze je pokochają! Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach jak wyszły.


Placuszki bananowe :

- 200 gramów jasnej mąki orkiszowej

- 2 jajka

- 1 dojrzały banan

- 100 ml maślanki

- oliwa z oliwek

Wszystkie składniki poza oliwą zmiksować na gładką masę. Na rozgrzana patelnię dodać łyżeczkę oliwy i partiami smażyć placuszki. Kiedy na wylanym placuszku zaczyna być widać bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Można podawać z owocami lub jogurtem. 


Smacznego!



 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki