Ciasteczka orzeszki
Do wypełnienia orzeszków można wykorzystywać przeróżne nadzienia. Ja w tym roku zrobiłam nadzienie kokosowe i czekoladowo - orzechowe. Są przepyszne i prościutkie do zrobienia. Zostaje tylko jeden problem.. jak to zrobić, żeby nie zjeść ich za szybko, żeby przygotowane wcześniej, dotrwały do Świąt? :)
Spróbujcie koniecznie, bardzo Wam polecam!
przepis na ok. 120 sztuk
Ciasteczka orzeszki:
- 400 gramów mąki pszennej
- 100 gramów skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 100 gramów cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 gramów zimnego masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 50 gramów masła
Krem czekoladowy-orzechowy:
- 0,3 szklanki mleka
- 0,3 szklanki cukru pudru
- 80 gramów masła
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki mleka w proszku
Dodatkowo:
- obrane orzechy laskowe
Składniki na ciasto przełożyć do malaksera i szybko wyrobić, aż ciasto zamieni się w gładką kulę. Następnie wyjąć, przełożyć na folię, owinąć i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie przygotować maszynkę zgodnie z instrukcją. Porządnie ją rozgrzać i odrywając od ciasta kulki wielkości orzecha laskowego wypiekać przez około 2 minuty, aż będą złoto brązowe. Ja dzielę sobie pracę na dwa dni, ale jeśli chcecie możecie również tego samego dnia przygotować masę i nadziać.
Masa kokosowa:
W rondelku rozpuścić masło, mleko i cukier. Dodać wiórki i mleko w proszku. Wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę więcej wiórków lub mleka w proszku. Jeśli za gęsta rozrzedzić mlekiem. Schłodzić i nadziewać orzeszki wkładając do środka po jednym orzeszku laskowym.
Masa czekoladowo- orzechowa:
W rondelku rozpuścić mleko, cukier puder i masło. Dodać kakao i pozostałe składniki. Wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta rozrzedzić mlekiem, a gdy zbyt luźna dodać orzechów mielonych.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz