TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasteczka orzeszki

Ciasteczka orzeszki kojarzą mi się ze Świętami w domu rodzinnym mojego męża. To tam jadłam je po raz pierwszy i nie mogłam się powstrzymać przed sięganiem wciąż po kolejne..Nie da się ukryć, że są uzależniająco pyszne. Skorupki z kruchego, maślanego ciasta i kremowe nadzienie. Spełnienie świątecznych marzeń.Ciasteczka orzeszki są dość pracochłonne, ale uwierzcie mi warte każdej minuty stania ;) Szczególnie gdy mamy elektryczną maszynkę i nie musimy używać starej wersji, żeliwnej patelni ze specjalnie wyżłobionymi zagłębieniami.  Elektryczna maszynka wypieka ciasteczka w kilka minut, więc sprawa jest bardzo uproszczona. 

Do wypełnienia orzeszków można wykorzystywać przeróżne nadzienia. Ja w tym roku zrobiłam nadzienie kokosowe i czekoladowo - orzechowe. Są przepyszne i prościutkie do zrobienia. Zostaje tylko jeden problem.. jak to zrobić, żeby nie zjeść ich za szybko, żeby przygotowane wcześniej, dotrwały do Świąt? :)

Spróbujcie koniecznie, bardzo Wam polecam!


przepis na ok. 120 sztuk

Ciasteczka orzeszki:

- 400 gramów mąki pszennej

- 100 gramów skrobi ziemniaczanej

- 2 jajka

- 100 gramów cukru pudru

- 1 cukier wanilinowy

- 250 gramów zimnego masła

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem kokosowy:

- 0,5 szklanki mleka

- 1 szklanka mleka w proszku

- 1 szklanka wiórków kokosowych

- 3 łyżki cukru

- 50 gramów masła

 

Krem czekoladowy-orzechowy:

-  0,3 szklanki mleka

- 0,3 szklanki cukru pudru

- 80 gramów masła

- 4 łyżki kakao

- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

- 0,5 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo:

- obrane orzechy laskowe

Składniki na ciasto przełożyć do malaksera i szybko wyrobić, aż ciasto zamieni się w gładką kulę. Następnie wyjąć, przełożyć na folię, owinąć i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie przygotować maszynkę zgodnie z instrukcją. Porządnie ją rozgrzać i odrywając od ciasta kulki wielkości orzecha laskowego wypiekać przez około 2 minuty, aż będą złoto brązowe. Ja dzielę sobie pracę na dwa dni, ale jeśli chcecie możecie również tego samego dnia przygotować masę i nadziać.

Masa kokosowa:

W rondelku rozpuścić masło, mleko i cukier. Dodać wiórki i mleko w proszku. Wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę więcej wiórków lub mleka w proszku. Jeśli za gęsta rozrzedzić mlekiem. Schłodzić i nadziewać orzeszki wkładając do środka po jednym orzeszku laskowym.  

Masa czekoladowo- orzechowa:

W rondelku rozpuścić mleko, cukier puder i masło. Dodać kakao i pozostałe składniki. Wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta rozrzedzić mlekiem, a gdy zbyt luźna dodać orzechów mielonych.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki