TRYB JASNY/CIEMNY

Śledzie po królewsku

Święta nadchodzą wielkimi krokami więc mam dla Was kolejny pyszny przepis. Tym razem na śledzie po królewsku. Śledzie po królewsku czyli prosta ale bardzo dobra sałatka śledziowa z dodatkiem jajek, groszku i cebuli. Bardzo smaczna.

W tym roku, ze względu na wiele nieprzewidzianych wydarzeń losowych Święta muszę dobrze zaplanować i co tylko się da przygotować wcześniej. Dlatego też kolekcjonuję ekspresowe przepisy, których wykonanie zajmuję chwilę i które zdecydowanie są pyszne. Testuję różne nowe smaki, podpytuję znajomych, wertuję książki kucharskie. Mam ochotę na nowe. Na pyszne nowe! 

Część z moich prób jest średnio udana i tymi przepisami nawet się z Wami nie dzielę, ale zdecydowanie przesyłam dalej te pyszne. Stąd mój dzisiejszy post. Śledzie po królewsku są takim przyjemnym przepisem. To tzw. komfort food. Jedzenie, przy którym czujemy się dobrze i od razu poprawia nam nastrój. W połączeniu z świeżo upieczonym chlebem smakują wyśmienicie.

Serdecznie polecam!

Śledzie po królewsku:

- 300 gramów płatów śledziowych matjasów

- 1 mała cebula

- 3 jajka 

- 1 puszka zielonego groszku

- 2 łyżki majonezu

- 2 łyżki śmietany 18%

- 1 łyżeczka musztardy

- 1 łyżka siekanego świeżego koperku

- sól

- pieprz

 

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą odpowiednio słone. Odcedzić, pokroić w drobne paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i osobno posiekać białko i żółtko ( można to pominąć i posiekać razem). Groszek odcedzić. Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, dodać koper, wymieszać i wstawić do lodówki na minimum godzinę do przegryzienia. 

 

Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki