Śledzie po królewsku
Święta nadchodzą wielkimi krokami więc mam dla Was kolejny pyszny przepis. Tym razem na śledzie po królewsku. Śledzie po królewsku czyli prosta ale bardzo dobra sałatka śledziowa z dodatkiem jajek, groszku i cebuli. Bardzo smaczna.
Część z moich prób jest średnio udana i tymi przepisami nawet się z Wami nie dzielę, ale zdecydowanie przesyłam dalej te pyszne. Stąd mój dzisiejszy post. Śledzie po królewsku są takim przyjemnym przepisem. To tzw. komfort food. Jedzenie, przy którym czujemy się dobrze i od razu poprawia nam nastrój. W połączeniu z świeżo upieczonym chlebem smakują wyśmienicie.
Serdecznie polecam!
Śledzie po królewsku:
- 300 gramów płatów śledziowych matjasów
- 1 mała cebula
- 3 jajka
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka siekanego świeżego koperku
- sól
- pieprz
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą odpowiednio słone. Odcedzić, pokroić w drobne paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i osobno posiekać białko i żółtko ( można to pominąć i posiekać razem). Groszek odcedzić. Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, dodać koper, wymieszać i wstawić do lodówki na minimum godzinę do przegryzienia.
Smacznego!
Idelne śledzie na święta.
OdpowiedzUsuńTo prawda :) bardzo je polecam :)
UsuńPrezentują się cudownie.
OdpowiedzUsuń