TRYB JASNY/CIEMNY

Śledzie z cebulą i jabłkiem w białym sosie

Proste śledzie są najlepsze. Taki jest mój wniosek po wielu podejściach, próbach i degustacjach. Mało dodatków, dobra jakość płatów śledziowych i odpowiedni czas leżakowania w lodówce. Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na śledzie. Śledzie z cebulą i jabłkiem w białym sosie.
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Wielu z Was będzie przygotowywać śledzie, więc pomyślałam, że podrzucę Wam kolejną propozycję. Ten super prosty przepis nie wymaga ani dużo pracy, ani też wyszukanych składników. Dodatkami są jedynie cebula i jabłko, zaś sos składa się z jogurtu naturalnego i majonezu.



Jeśli lubicie śledzie podrzucę Wam tutaj również kilka innych przepisów, które mogą Wam zasmakować:

- Proste śledzie z czerwoną cebulą i przyprawami:

 
 - Śledzie w sosie jogurtowo musztardowym:

 


 
 Śledzie z cebulą i jabłkiem w białym sosie:

- 5 filetów śledziowych w oleju
- 1 biała cebula
- 1 duże jabłko
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- sól

Filety wymoczyć w wodzie kilka godzin tak by nie były zbyt słone. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać na sitku wrzątkiem. Filety odcedzić, wypłukać i pokroić w paseczki. W misce wymieszać wszystkie składniki. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na minimum 1 noc.

Smacznego!




Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki