TRYB JASNY/CIEMNY

Souvlaki z kurczaka


Souvlaki z kurczaka, czyli greckie szaszłyki marynowane w soku z cytryny, czosnku i oregano to świetny sposób na szybki, zdrowy i sycący obiad. Smak marynaty jest wyrazisty, pełen słońca i wolności. Idealnie poprawiający humor.
W Grecji souvlaki można zjeść na każdym kroku. Kiedy byliśmy na wakacjach na  Krecie, w malutkich greckich knajpach wszędzie podawali souvlaki z kurczaka albo wieprzowiny. To danie, którego nie można nie spróbować. Jest lekkie, aromatyczne i pyszne. Pomyślałam, że odtworzę je w domu i pomimo, że sezon grillowy mamy już raczej zamknięty, grill w piekarniku również da radę. I dał. 

Dzięki zamarynowaniu mięsa dzień wcześniej, proces przygotowywania obiadu zajął mi dosłownie kilka minut. Efekt rewelacyjny. Z pewnością będziemy je robić jeszcze niejednokrotnie.

Serdecznie polecam!

Souvlaki z kurczaka:

- 2/3 piersi z kurczaka
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta kuminu
- 4 duże posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki oregano
- pieprz

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wszystkie składniki poza mięsem wymieszać i tak przygotowaną marynatą zalać piersi. Przełożyć do woreczka strunowego albo pojemniczka i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Następnego dnia zamarynowane mięso nakłuwać na wykałaczki do szaszłyków i grillować z obu stron aż nabiorą złotego koloru. Jeśli używacie piekarnika z opcją grilla zajmie to ok. 5 minut na każdą stronę. Podawać z sosem tzatziki, sałatką, ryżem albo pitą.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki