TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka meksykańska Król Imprezy

Ostatnio robiłam prawdziwą burzę mózgu poszukując nowej, pysznej, imprezowej sałatki. Te, które robię regularnie trochę nam się już przejadły więc powiew sałatkowej świeżości był bardziej niż pożądany. I tak oto przeszukując Internet trafiłam na różne wersji sałatki meksykańskiej.
Sałatka zdecydowanie wpadła mi w oko więc postanowiłam ją wypróbować, oczywiście wprowadzając modyfikacje "pod swój smak". Muszę Wam powiedzieć, że całość mnie niezwykle pozytywnie zaskoczyła. Sałatka jest bardzo duża, idealna do wykarmienia tłumu, ale i całkowicie nieprzewidywalna w smaku. Jej warstwy są pyszne i bardzo zróżnicowane. Kremowe guacamole, aromatyczne mięso, ostra salsa i chrupiące nachosy to strzał w dziesiątkę. Musicie jej spróbować.

Sałatka meksykańska Król Imprezy:

- 0,5 sałaty lodowej
- ok. 700 gramów mielonej wołowiny/wieprzowiny
- 300 gramów salsy (u mnie ostra)
- 1 duża puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 miękkie awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża paczka nachosów
- 300 gramów ostrego żółtego sera
- 1 mały majonej
- 1 duży jogurt grecki
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól


Mięso usmażyć na patelni z dodatkiem cynamonu, kuminu, czosnku, chilli, cukru i soli. Smażyć aż mięso nabierze ładnego złotego koloru. Doprawić do smaku. Przestudzić. Awokado wyjąć ze skóry, oddzielić od pestek. Dodać świeży czosnek, sok z połowy cytryny i trochę soli. Zmiksować na gładką masę. Do tak przygotowanego guacamole dodać 3 łyżki jogurtu greckiego, wymieszać. Przyprawić solą do smaku. Fasolę i kukurydzę odcedzić i przepłukać na sitku. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. 0,5 szklanki majonezu wymieszać z pozostałym jogurtem greckim i doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej szklanej misie złożyć sałatkę: na dno pokrojoną drobno sałatę lodową, na nią ostudzone mięso, salsę, odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę, guacamole, starty na drobnych oczkach żółty ser, majonez jogurtem i na sam wierzch pokruszone nachosy. Możemy przed pokruszeniem całej paczki odłożyć kilka do dekoracji wokół brzegów miski sałatki. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin do przegryzienia.

Smacznego! 

Andrzejkowa uczta 2

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki