TRYB JASNY/CIEMNY

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie

Jak w każdym domu, również u nas, mamy swoje ulubione potrawy, które gotuję częściej niż inne. I choć najchętniej jedlibyśmy tylko te najulubieńsze, między innymi ze względu na to, że prowadzę bloga staram się improwizować najwięcej jak się da i nie wpadać w rutynę. Dzięki temu często udaje mi się na szybko stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.
Dziś w ruch poszły piersi z kurczaka. Miałam ochotę na coś szybkiego ale sycącego. Coś co sprawi, że zjem zdrowo, ale poczuję się tak jakbym trochę kulinarnie pogrzeszyła. Miękkie mięsko, kremowy sos. BANG! Mam.

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie na bazie mleka kokosowego. Oj jak lubię. Oj jakie to jest pyszne i ultra proste. Po dzisiejszym obiedzie doszłam nawet do wniosku, że to danie w 15 minut spokojnie mogłabym zrobić dla o wiele większej grupy ludzi na jakiś "proszony" obiad albo spotkanie w gronie znajomych. Nie tylko pięknie się prezentuje (dzięki złocistym główkom pieczarek) ale i smakuje WOW. Zróbcie koniecznie.

Serdecznie polecam!

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie:

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ok. 300 gramów małych pieczarek
- 1 duża czerwona cebula
- 150 ml wywaru drobiowego/ rosołku
- 1 puszka mleka kokosowego
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- pieprz
- sól
- 1 łyżka masła
- olej

Piersi umyć, osuszyć i pozbawić błon. Następnie poprzekrajać wzdłuż w cienkie plastry, tworząc takie płaskie kotleciki. Najlepiej użyć ostrego noża i jedną ręką dociskać pierś od góry a drugą przekrajać wzdłuż na eskalopki. Mąkę kukurydzianą solidnie posolić i popieprzyć i każdy plaster kurczaka obtoczyć w niej z obu stron. Nadmiar strząsnąć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć piersi z obu stron na złoto. Zdjąć z patelni. Pieczarki oczyścić i pozbawić ogonków. Następnie na tej samej patelni, ponownie rozgrzanej z niewielką ilością oleju układać pieczarki otworami do dołu. Po położeniu na patelni nie dotykać, nie mieszać, nie przewracać przez około 2 minuty, aż zobaczmy, że kapelusze zaczynają być złote od spodu. To zapobiegnie puszczaniu wody przez grzyby, a sprawi, że usmażą się na piękny złoty kolor. Następnie również pojedynczo przewrócić pieczarki na drugą stronę, dodać masło i smażyć jeszcze chwilkę. Cebulę pokroić w piórka i dodać do pieczarek. Dopiero teraz posolić i popieprzyć. Smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie, dodać mięso, wywar i mleko kokosowe. Wymieszać i gotować aż sos się ładnie zredukuje i będzie lekko gęsty i jedwabisty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. 

Smacznego! 

 


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki