TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto Księżniczka

Każdego roku przed Świętami zastanawiam się z moimi bliskimi co przygotować, co upiec by wszystkim smakowało, by nie było monotonii i przy okazji by nie było zbyt ciężko na żołądku. Wiadomo bowiem, że świąteczne biesiadowanie nie należy do tych najlżejszych. Dlatego w tym roku na pewno zrobię ciasto Księżniczka - jest super proste i szybkie, bardzo dobre i do tego właśnie lekkie.

Jeśli tak jak ja nie lubicie ciężkich ciast, ten przepis będzie dla Was idealny. Co więcej jest to ciasto bez pieczenia, które praktycznie samo się robi. Połączenie kremowego budyniu z herbatnikami i dżemem malinowym to jest to!

Kilka lat temu robiłam ciasto rafello, które jest bardzo podobne choć nie ma w sobie dżemu i zdecydowanie kokos zajmuje w nim miejsce nadrzędne, jednak Księżniczka smakuje mi bardziej. Jest bardziej delikatna i subtelnie kremowa. Dobrze jest zrobić ją dzień wcześniej tak aby herbatniki zmiękły i całość stała się przyjemnie spójna.

Serdecznie polecam!

Ciasto Księżniczka:

- 4 budynie waniliowe bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 1 litr mleka
- 200 gramów masła
- 2 duże opakowania herbatników
- 1 słoiczek dżemu malinowego
- 50 gramów kokosa
- rafaello do dekoracji

Blaszkę wielkości 20x20 cm (albo zbliżoną) wyłożyć papierem do pieczenia. Z litra mleka odlać 1,5 szklanki i w niej rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Kiedy mleko zacznie lekko wrzeć dodać rozpuszczone w odlanym mleku budynie i intensywnie mieszając ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem aż stanie się białe i puszyste. Następnie nadal miksując dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, tak długo, aż połączą się w jednolitą masę. Masę podzielić na 4 części. Na spodzie foremki wyłożyć herbatniki, na herbatniki 1 część masy budyniowej. Ponownie herbatniki, cały słoiczek dżemu, herbatniki, budyń, herbatniki, budyń, herbatniki, ostatnią część budyniu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na noc do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy rafaelkami.

Smacznego!

 


Komentarze

  1. Tak ladnie wyglada ze az sama zrobie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, juz robilam ale nie wiedziec dlaczego mialam problem z polaczeniem budyniu z maslem. Moj mikser wariowal, ostudzony budyn jest po prostu zbyt gesty. Masa byla mimo wszystko gesta ale ciasto sie udalo, pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki