TRYB JASNY/CIEMNY

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania. Gołąbki ekspresowe, na szybko i na pysznie. Dziś robiłam je po raz pierwszy ale z pewnością nie ostatni. Wykorzystałam produkty, które miałam akurat w domu, między innymi brązowy ryż i kapustę pekińską. Z pewnością nie jest to jedyny prawidłowy przepis, ale nam bardzo smakował.
Uwielbiamy gołąbki, jednak ich przygotowanie jest dość pracochłonne, przez co nie robimy ich zbyt często. Gołąbki bez zawijania można zrobić naprawdę szybko i to jest ogromny atut.

Ja moje dziś zalałam sosem pomidorowym z mlekiem kokosowym z dużą ilością ziół i czosnku. Ale to było dobre!!

Gołąbki bez zawijania:

- 100 gramów brązowego ryżu
- 0,5 kapusty pekińskiej
- 2 cebule
- 800 gramów mielonego mięsa z indyka
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 2 garści suszonych grzybów
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml rosołu drobiowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki czosnku
- olej roślinny

Ryż gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Kapustę pokroić w duże kawałki. Cebule na pół. Rozdrobnić razem w malakserze na drobno. Odcisnąć nadmiar płynu na sitku. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kapustę z cebulą i smażyć z dodatkiem niewielkiej ilości soli aż warzywa nabiorą trochę koloru. Dodać pokruszone grzyby. Przestudzić. W misce wymieszać ryż, mięso, warzywa, bułkę i przyprawy. Wymasować dłońmi tak żeby masa była spójna i gładka. Uformować średniej wielkości kotleciki. Smażyć na złoto z obu stron na patelni. W rondelku przygotować sobie przecier z rosołkiem i mlekiem kokosowym. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. W naczyniu ceramicznym lub żaroodpornym ułożyć gołąbki i zalać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.

Smacznego!

Komentarze

  1. robie też bez zawijania ,ale na patelni ;) duszę też szybciutko tylko trzeba pilnowąć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zdecydowanie 😉 tak mi smakowały,że będę je robić jeszcze nie raz !!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki