Żurek wielkanocny z białą kiełbasą
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą, jajkami i chrzanem to podstawowy element każdego wielkanocnego śniadania. W zależności od regionu, różne są tradycje jego przygotowania. Czasem gotuje się go na kościach wędzonych, czasem z dodatkiem wędzonej szynki i boczku. Czasem całkowicie bez mięsa. Jedno jest pewne. Pachnie pięknie majerankiem i czosnkiem.
Pomimo bogatych dodatków, które wkładamy do żuru wielkanocnego, ja osobiście najbardziej lubię go w podstawowej wersji. Tylko z dodatkiem chrzanu. Dlatego nalewając sobie swoją porcję, omijam i kiełbaskę i jajka, wyjadając czystą zupę. Jestem w tym dziwacznym zwyczaju pełnym wyjątkiem, gdyż reszcie domowników, aż się uszy trzęsą na myśl o świątecznych, żurkowych wkładkach.
Mój dzisiejszy przepis jest bardzo prosty dlatego z łatwością przygotujecie go nawet nie posiadając zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Możecie go również zrobić dzień wcześniej, a rano jedynie dogotować jajka.
Serdecznie polecam!
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą:
- 1 litr wywaru warzywnego
- 500 ml żuru na zakwasie
- 200 gramów białej, surowej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- majeranek
- 4 jajka na twardo
- sól
- pieprz
Ugotować wywar warzywny z warzyw jak na rosół z dodatkiem kiełbasy, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu. Następnie kiedy warzywa zmiękną, przecedzić wywar, dodać żur i pogotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę, przeciśnięte ząbki czosnku i sporo majeranku. Niewielką ilość żurku odlać do szklanki i zahartować w niej śmietanę intensywnie mieszając. Rozmieszaną śmietaną zabielić żurek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym chlebem, chrzanem i jajkami na twardo.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz