TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczeń rzymska z jajkiem

Wielkanocne smaki to przede wszystkim jajka, biała kiełbasa, żur i dużo chrzanu. Zdecydowanie nie są to produkty lekkie. Dlatego musimy zwrócić szczególną uwagę na to co i jak jemy, by czuć się dobrze i w pełni cieszyć się atmosferą Świąt. 
Dziś mam dla Was przepis nie tylko smaczny ale i wyjątkowo piękny. Będzie idealną dekoracją wielkanocnego stołu. Pieczeń rzymska z jajkiem. Och jak ona pachnie! jest soczysta, pełna aromatu i smaku. Super łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki, upiec i gotowe. Piękne, wielkanocne danie wjeżdża na nasz stół.

Niestety tak jak mówiłam wcześniej, wielkanocne smaki nie należą do lekkich. W większości są ciężkostrawne i mogą spowodować, że mimo atmosfery nie będziemy czuć się dobrze. Dlatego mam dla Was kilka porad. Przede wszystkim nie szalejcie z ilością. Lepiej zjeść mniej i później dojeść niż pochłonąć zbyt dużo na raz. Druga sprawa to chrzan i warzywa. Wiem, że najbardziej smakuje to co najmniej zdrowe, ale spróbujmy zachować równowagę. Jedząc tłuste dania, przybierajmy chrzanem i świeżymi warzywami. Warto też sięgnąć po kapsułkę Espumisanu Max, który jest wyrobem medycznym CE i szybko ulży nam w przejedzeniowych cierpieniach.

Serdecznie polecam!

 

Pieczeń rzymska z jajkiem:

- 500 gramów mielonej łopatki wieprzowej
- 1 surowe jajko + 4 jajka na twardo
- 2 łyżki bułki tartej
- 1,5 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cząbru

Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto. Następnie do cebulki dodać posiekane ząbki czosnku i również usmażyć. Lekko posolić. Przestudzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą i przyprawami. Bardzo dobrze i dokładnie wyrobić. Pół wyrobionej masy przełożyć do małej keksówki (20cmx7cm) robiąc wgłębienie po środku. We wgłębieniu ułożyć obrane jajka na twardo i przykryć resztą masy. Wierzch wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Smacznego!

Przy świątecznym stole

Komentarze

  1. Świetny duet,nie wiedziałam,że oni razem zaśpiewali :) Pieczeń zrobię jutro na Niedzielę Palmową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że smakowała :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki