TRYB JASNY/CIEMNY

Pascha wielkanocna


Pascha wielkanocna. Moje ukochane, świąteczne ciasto. Jedno z pierwszych, jakie przygotowałam samodzielnie długo przez tym jak założyłam bloga. Pełna bakalii, orzechów, skórki pomarańczowej. Lekko słodka, tłusta i pachnąca. Idealna.. raz na jakiś czas.
Jeśli nigdy nie przygotowywaliście paschy, bo baliście się, że Wam nie wyjdzie, albo że cały proces jest bardzo skomplikowany mam nadzieję, że po tym przepisie zmienicie zdanie. Otóż moi drodzy pascha to bułka z masłem. Jeśli przygotujecie sobie wcześniej wszystkie składniki, zarezerwujecie godzinę czasu i macie sprawny mikser - dacie radę, bez najmniejszego problemu.

Owszem, pascha do dietetycznych deserów nie należy. Jest bardzo tłusta i kaloryczna, ale przecież w Święta nie liczymy kalorii. Deser ten pełen jest symboli nawiązujących do Zmartwychwstania Chrystusa. Przygotowany na Wielkanoc ma wnieść do naszego domu zdrowie, pomyślność i dostatek. Róbmy go zatem i cieszmy się szczęściem!

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam zdrowia, spokoju, miłości, bliskości najważniejszych osób. I obowiązkowo dużo smacznych potraw!

Buziaki 

 

Pascha wielkanocna:

- 1 kg tłustego twarogu ( najlepiej domowej roboty)
- 5 żółtek
- 250 gramów miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 50 gramów rodzynek ( u mnie nasączonych w rumie)
- 50 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 gramów orzechów ( migdały, orzechy włoskie, nerkowce)
- 10 daktyli bez pestek

Twaróg bardzo dokładnie zmielić. Masło ubić z cukrami i skórką z cytryny, aż masa będzie mocno napowietrzona, biała i puszysta. Może to zająć trochę czasu, lecz ta czynność jest bardzo istotna. Następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Orzechy i daktyle pokroić drobno, rodzynki odcedzić z rumu ( jeśli moczyliśmy ). Do masy jajecznej dodać zmielony twaróg i ponownie zmiksować, aż masa będzie jednolita. Kolejno dodać orzechy, bakalie i skórkę pomarańczową. Tym razem jedynie wymieszać. Przygotować gazę, zmoczyć ją i wycisnąć. Wilgotną gazą wyłożyć durszlak, pozostawiając jej nadmiar na zewnątrz naczynia. Następnie na gazę wyłożyć masę serową, wygładzić, wierzch zakryć nadmiarem gazy. Na zawiniętą paschę położyć talerzyk, durszlak postawić na misce i odstawić w zimne miejsce, najlepiej do lodówki na całą noc. Następnego dnia odwrócić do góry nogami, zdjąć durszlak, gazę i udekorować ciasto.

Smacznego!

Komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie tylko nie robiłam paschy ale też jej nie jadłam. Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz spróbować 🙂🙂warto !! Wszystkiego dobrego ❤️

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki