Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna. Moje ukochane, świąteczne ciasto. Jedno z pierwszych, jakie przygotowałam samodzielnie długo przez tym jak założyłam bloga. Pełna bakalii, orzechów, skórki pomarańczowej. Lekko słodka, tłusta i pachnąca. Idealna.. raz na jakiś czas.
Owszem, pascha do dietetycznych deserów nie należy. Jest bardzo tłusta i kaloryczna, ale przecież w Święta nie liczymy kalorii. Deser ten pełen jest symboli nawiązujących do Zmartwychwstania Chrystusa. Przygotowany na Wielkanoc ma wnieść do naszego domu zdrowie, pomyślność i dostatek. Róbmy go zatem i cieszmy się szczęściem!
Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam zdrowia, spokoju, miłości, bliskości najważniejszych osób. I obowiązkowo dużo smacznych potraw!
Pascha wielkanocna:
- 1 kg tłustego twarogu ( najlepiej domowej roboty)
- 5 żółtek
- 250 gramów miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 50 gramów rodzynek ( u mnie nasączonych w rumie)
- 50 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 gramów orzechów ( migdały, orzechy włoskie, nerkowce)
- 10 daktyli bez pestek
Twaróg bardzo dokładnie zmielić. Masło ubić z cukrami i skórką z cytryny, aż masa będzie mocno napowietrzona, biała i puszysta. Może to zająć trochę czasu, lecz ta czynność jest bardzo istotna. Następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Orzechy i daktyle pokroić drobno, rodzynki odcedzić z rumu ( jeśli moczyliśmy ). Do masy jajecznej dodać zmielony twaróg i ponownie zmiksować, aż masa będzie jednolita. Kolejno dodać orzechy, bakalie i skórkę pomarańczową. Tym razem jedynie wymieszać. Przygotować gazę, zmoczyć ją i wycisnąć. Wilgotną gazą wyłożyć durszlak, pozostawiając jej nadmiar na zewnątrz naczynia. Następnie na gazę wyłożyć masę serową, wygładzić, wierzch zakryć nadmiarem gazy. Na zawiniętą paschę położyć talerzyk, durszlak postawić na misce i odstawić w zimne miejsce, najlepiej do lodówki na całą noc. Następnego dnia odwrócić do góry nogami, zdjąć durszlak, gazę i udekorować ciasto.
Smacznego!
Jeszcze nigdy nie tylko nie robiłam paschy ale też jej nie jadłam. Radosnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie musisz spróbować 🙂🙂warto !! Wszystkiego dobrego ❤️
Usuń