TRYB JASNY/CIEMNY

Złote mleko

 Zima to trudny i bardzo wymagający czas. Nie tylko dla kierowców, ale także, a może nawet przede wszystkim dla naszych organizmów. Musimy robić wszystko co w naszej mocy, by uchronić się przed czyhającymi za każdym rogiem infekcjami i zbytnim ochładzaniem organizmu.Warto także pamiętać o stosowaniu naturalnych antybiotyków. Dziś powiem Wam o jednym z nich - o złotym mleku z kurkumy.
Złote mleko to nic innego, jak mleko z magiczną pastą z kurkumy i miodem. Można także dodać do niego świeży imbir i pieprz.
Złote mleko jest doskonałym remedium na przeziębienie, wyziębienie organizmu, bóle gardła, bóle głowy, zaparcia a nawet.. depresję. Wprowadzenie większej ilości kurkumy do naszej diety, wspomoże także pracę mózgu oraz jego rozwój. 

Kurkuma posiada silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co czyni ją doskonałym wyborem w zapobieganiu występowania nowotworów. Posiada niezliczone ilości właściwości zdrowotnych. W tradycyjnej medycynie Indyjskiej, kurkuma była stosowana praktycznie przy wszystkiego rodzaju dolegliwościach i do dziś nazywana jest "przyprawą życia". 

Udokumentowane jest jej niezwykłe działanie na trudno gojące się rany, przewlekłe problemy skórne czy też skurcze i spięcia mięśni. 

Wiele osób jest zupełnie nieświadomych, że cierpi na przewlekłe stany zapalne organizmu. Związane jest to głównie z trybem życia oraz ze spożywaniem dużej ilości przetworzonej żywności. Powtarzające się bóle głowy, które tłumaczymy chronicznym zmęczeniem i brakiem snu, w rzeczywistości mogą być objawem stanu zapalnego organizmu. Podobnie jest z ogólnym osłabieniem, spadkiem energii i nastroju oraz z zaburzeniami snu. Złote mleko, jako tajna broń przeciwko stanom zapalnym jest najlepszym rozwiązaniem, które jest nie tylko proste, ale i smaczne. 

Dodatkowo, regularnie pijąc złote mleko możemy zapobiec, oraz jeśli problemy te już u nas występują, znacznie zmniejszyć objawy takich chorób jak: cukrzyca typu II, reumatoidalne zapalenie stawów, uszkodzenia wątroby, wysoki poziom cholesterolu we krwi i wspomniana wcześniej depresja.

Uważam, że szczególnie teraz, w okresie zimowym, kiedy minusowe temperatury przeplatają się z plusami, warto zadbać o swój organizm i przygotować złote mleko. 

Serdecznie polecam!

p.s. uważajcie na plamy z kurkumy.. Kiedy się nią pobrudzicie, możecie mieć bardzo poważne problemy, by ją sprać. 



Złote mleko:

- 2 łyżeczki pasty z kurkumy
- szklanka mleka roślinnego
- łyżeczka miodu


Pasta z kurkumy:

- 1/4 szklanki kurkumy
- szklanka wody

W garnuszku wymieszać kurkumę z wodą. Wstawić na średni ogień, tak by się nie gotowało, też dochodziło do wrzenia. Mieszać kilka minut, aż płyn zamieni się w gęstniejącą pastę. Pastę przełożyć do suchego, wysterylizowanego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Aby przygotować złote mleko zagotować szklankę mleka i dodać dwie łyżeczki pasty z kurkumy. Wymieszać. Dosłodzić miodem do smaku.

Smacznego!

W krainie miodem płynącej...

Komentarze

  1. Ciekawe.
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji "W krainie miodem płynącej..."

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można taką pastę przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet do miesiąca, przechowując w sterylnym słoiczku w lodówce :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki