TRYB JASNY/CIEMNY

Brownie z daktyli, bez cukru,glutenu, tłuszczu i jaj



Ale mnie naszło na słodkie.. a obiecałam sobie, że koniec z czekoladą, ciasteczkami i ogólnie ze wszystkim co zbyt dobre. Pora się wziąć za siebie, w końcu Nowy Rok, nowe podejście. Musiałam stawić czoła słabością i upiekłam brownie.. Ale dietetyczne. Takie magiczne, bez cukru, tłuszczu, jajek,glutenu... tak jakby bez niczego, a jednak! Oj jakie pyszne.
Brownie z daktylami i bananem. Na moim stole, w wersji dla dorosłych ( coś musiałam zmajstrować, żeby nie było za grzecznie).. Rozpływa się w ustach. Słodkie, o wyrazistym, czekoladowym smaku, wilgotne, bardzo bardzo dobre.
Z bardzo czekoladową polewą, która aż kusi by z nią zgrzeszyć.. Takie grzechy to ja rozumiem! Poległam na całej linii. 

Bardzo, bardzo polecam!

 
Brownie z daktyli, bez cukru, glutenu , tłuszczu i jaj:

- 250 gramów daktyli bez pestek
- 200 ml wody
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka nasion Chia
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

opcjonalnie - 2 łyżki wódki orzechowej

Polewa czekoladowa:

- 4 czubate łyżki kakao
- ok. 8 łyżek syropu z agawy/ klonowego
- opcjonalnie wódka orzechowa

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie zmiksować je razem z wodą, bananem i nasionami Chia. Dodać kakao,mąkę, proszek i wódkę. Zmiksować na gładką masę. Okrągłą tortownicę wysmarować cienko olejem roślinnym, następnie obsypać kakao. Na tak przygotowaną formę wyłożyć masę brownie, wygładzić mokrą łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut. Przestudzić. 

Aby przygotować polewę czekoladową, wymieszać kakao z syropem z agawy, na gładką, lśniącą masę. Jeśli chcemy przygotować wersję dla dorosłych, zamienić 3 łyżki syropu z agawy na wódkę orzechową. 

Smacznego! 



Komentarze

  1. Witam!
    Bardzo proszę o podanie średnicy tortownicy,oraz czym można zastąpić syrop z agawy?
    Dziekuję za odpowiedż ,pozdrawiam Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można też spróbować z cukrem, ale nie będzie już tak zdrowo ;)

      Usuń
  2. Małgosiu, użyłam tortownicy 26cm średnicy. Jeśli chodzi o syrop z agawy, najlepiej zastąpi go syrop klonowy (często jest w lidlu) ale myślę, że płynny miód też da radę :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję serdecznie Paulinko za szybką odpowiedż,jutro będę piekła brownie.Kocham słodycze a zdrowa opcja jest wspaniała!Jeszcze raz pozdrawiam,Małgosia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki