TRYB JASNY/CIEMNY

Pudding z Chia na mleku owsianym

 Od kiedy sięgnęłam po swoje pierwsze opakowanie nasion Chia - przepadłam! Te niewinne, czarne ziarenka są nie tylko prawdziwą skarbnicą zdrowia, ale również świetnie smakują. Mają tak wiele zastosowań, że idealnie dopasowują się do mojego " intuicyjnego" trybu jedzenia. Dodaje je każdorazowo kiedy poczuję taką ochotę, tworząc wyjątkowe i niepowtarzalne przysmaki.
Dziś jednak nie będę szaleć. Zamierzam pokazać Wam podstawowy przepis na słodki pudding z nasion Chia, na mleku owsianym. Ten bazowy przepis może Wam posłużyć do tworzenia indywidualnych wariacji smakowych, dzięki czemu dostosujecie go bezpośrednio do własnych preferencji. 

Podstawowy pudding z nasion Chia jest delikatny, lekko słodki od mleka owsianego i syropu klonowego i ma fantastyczną konsystencję. Nasiona Chia - szałwii hiszpańskiej, w zetknięciu z jakimkolwiek płynem zwiększają swoją objętość i zmieniają formę. Zachowują się dość podobnie do siemienia lnianego. Ziarenka "puchną" i otaczają się miękką, glutowatą osłonką. Jeśli wydaje Wam się to dziwne, uwierzcie mi na słowo - smakują super.

Dodatkowo nasiona szałwii hiszpańskiej to tzw. superfood! Są ekstra zdrowe. Zawierają w sobie bardzo dużo białka, kwasów Omega 3 i 6, a także fosfor, witaminę E, B1, B3, żelazo, magnez oraz wapń. Są niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdzą się u osób na diecie. Dodadzą Wam energii, równocześnie mobilizując metabolizm do pracy.

Jeśli planujecie kupić nasiona Chia, zwróćcie uwagę na jakość. Zawsze powtarzam, że w przypadku jedzenia warto zapłacić trochę więcej i otrzymać dobry jakościowo produkt, niż oszczędzić kilka groszy i kupić bubel. Poza tym, nasiona Chia są niezwykle wydajne, także nie ma szans, że zjecie je na raz. 

Serdecznie polecam ten deser oraz wszystkie inne przepisy zawierające szałwię hiszpańską!



Pudding z Chia na mleku owsianym:

- 2 łyżki nasion Chia
- szklanka owsianego mleka/ lub innego roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- maliny

Przygotować słoiczki, miseczkę lub małe szklanki. Do każdego słoiczka wsypać 2 łyżki nasion Chia i zalać mlekiem owsianym. Posłodzić syropem klonowym i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać, aby uniknąć tworzenia się dużych grudek. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Podawać z malinami lub innymi owocami.

Smacznego!


Letnie owoceZ dziećmi i dla dzieci

Komentarze

  1. te nasionka są rewelacyjne w każdym deserze!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jeszcze nigdy nie mialam do czynienia z Chia...
    A zapowiadaja sie bardzo ciekawie...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chia są super zdrowe i uniwersalne, polecam spróbuj koniecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki