TRYB JASNY/CIEMNY

Kulebiak z ciasta francuskiego z cukinią i kapustą z grzybami

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny kulebiak z ciasta francuskiego, który upiekła moja Mama.  Udało mi się ukradkiem zrobić mu zdjęcie, chwilę przed tym jak został całkowicie pożarty przez wszystkich gości - taki był pyszny.
Klasyczny kulebiak przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Dzisiejszy przepis jednak, jest dla tych którzy mają czas zawsze na styk i szukają rozwiązań, które pomogą im skrócić przygotowania. Jak wiadomo, ciasto francuskie możemy kupić gotowe w każdym sklepie a jego upieczenie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. 

Ponieważ nie jem mięsa, w przeciwieństwie do pozostałej części mojej rodziny, na wszelkich imprezach rodzinnych dostaje coś ekstra, coś co jest zrobione specjalnie dla mnie ( nie żebym tego jakoś bardzo oczekiwała, ale zawsze jest mi bardzo miło!). Ostatnio moja Mama upiekła kulebiaki. Jeden mięsny drugi dla mnie. Na wersję z mięsem także postaram się podać Wam przepis, bo goście się zajadali, ale zacznę od tego wege. Kwaskowatość kiszonej kapusty z grzybami połączona została z delikatnością cukinii. Proste? Te dwa przeciwstawne sobie smaki zbudowały danie ekstra smaczne. Dodatkowo całość ukryta w chrupiącym cieście francuskim - bajka.

Serdecznie polecam!!


Kulebiak z ciasta francuskiego z cukinią i kapustą z grzybami:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 gramów kiszonej kapusty
- 1 szklanka wody
- 2 cebule
- 250 gramów grzybów (pieczarki i boczniaki)
- 2 średnie cukinie
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku

Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, grzyby w plasterki. Cebulę usmażyć na oleju na złoto. Dodać grzyby. Smażyć do miękkości. Lekko posolić, popieprzyć. Dodać kiszoną kapustę. Całość zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu aż kapusta zmięknie a woda wyparuje. Przyprawić do smaku pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Cukinie umyć, nie obierać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać cukinie. Smażyć aż zredukuje swą ilość, a sok wyparuje. Kiedy cukinia będzie delikatna i miękka dodać soli do smaku i łyżkę masła. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowie arkusza rozłożyć farsze. W pierwszej kolejności farsz z kiszonej kapusty, na nim cukinię. Przykryć drugą połową ciasta, sklejając brzegi by się nie otworzyło w czasie pieczenia. Można posmarować wierzch jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut, aż kulebiaki będą złote i wyrośnięte. Podawać z buraczkami i sosem czosnkowym.

Smacznego!

Komentarze

  1. smakowiete , częst zastepuję ciasto kruche francuskim , bo szybciej jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, dzięki temu wszystko idzie szybciej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki