Kremowe curry z ciecierzycy
Pierwsze dni wiosny nie zawsze są ciepłe. Słońce przeplata się z deszczem a dziś nawet z cudną, wiosenną burzą. Szczególnie teraz, kiedy pogoda płata nam figle warto dbać o zdrowie i chronić się przed krążącymi infekcjami. Nic nie działa na nie tak dobrze, jak pyszne, zdrowe, sycące jedzenie. Dziś mam zatem dla Was cudownie kremowe curry z ciecierzycy, które z pewnością pokochacie.
Moje curry z ciecierzycy jest pełne smaku. Przyprawy uzupełniają się wzajemnie sprawiając, że całość jest wyrazista a smak głęboki. Ciecierzyca choć miękka, posiada lekko orzechowy posmak i jest bardzo sycąca. Dzięki dodatkowi kremowego serka, sos stał się aksamitny i pachnący. Powiem Wam szczerze, że w tym momencie jest to moje danie numer jeden. Pyszne i zdrowe. Idealnie w punkt!
Serdecznie polecam!
Kremowe curry z ciecierzycy :
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 serek kremowy Arla Apetina Musztarda i Miód
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 cm świeżej kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebuli
Cebulkę kroimy w kostkę. Czosnek, imbir i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy. Do oleju dodajemy nasiona kuminu, gorczycy, kopru i kolendry. Smażymy na średnim ogniu aż staną się bardzo aromatyczne i zaczną strzelać. Następnie dodajemy cebulę i starte przyprawy. Smażymy chwilę cały czas mieszając. Lekko solimy, by cebulka szybciej zmiękła. Na patelnię dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz kremowy serek i mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy cynamonem, garam masala i solą do smaku. Podajemy z ryżem bądź plackami naan.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz