TRYB JASNY/CIEMNY

Śledź z cebulką, jabłkiem i grzybkami marynowanymi



Święta za nami, Sylwester czeka. Tak samo jak okres Bożego Narodzenia obfituje w śledzie, tak również czas nadejścia Nowego Roku ze śledziami zna się całkiem dobrze. Dziś mam dla Was przepis na śledzie, które w mojej rodzinie są od zawsze i każdorazowo robią taką samą furorę wśród gości.
Pomimo, że jest to przepis bardzo prosty, zdecydowanie można zaliczyć go do najpyszniejszych. Szczególnie jeśli lubicie śledzie w oleju. Połączenie soczystego jabłka, lekko kwaskowych grzybków i chrupkiej cebulki komponuje się doskonale. Te super łatwe i szybkie śledzie nie mają sobie równych. Sprawdzą się zarówno podane na półmisku, jak i przełożone do kruchych babeczek, liści cykorii, czy też ułożone na niewielkich grzankach.

Serdecznie polecam!



Śledź z cebulką, jabłkiem i grzybkami marynowanymi:

- 400 gramów płatów śledziowych
- 1 cebula
- 1 duże słodkie jabłko
- 1 słoiczek grzybków marynowanych
- olej roślinny
- pieprz czarny

Śledzie wymoczyć przez minimum 3 godziny, lub zgodnie z własnymi preferencjami. Następnie odcedzić, przepłukać. Cebulkę, jabłko i grzybki pokroić w drobną kostkę. Śledzie pokroić w niewielkie kawałki, wymieszać z pokrojonymi składnikami. Posypać obficie pieprzem, wymieszać. Przełożyć do słoiczków i zalać olejem roślinnym, aż do pokrycia składników. Marynować przez minimum 2 dni.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki