TRYB JASNY/CIEMNY

Makowe gnocchi w sosie waniliowo- rumowym

W ostatnich dniach myślałam sporo o świątecznych daniach. Wiem, wiem.. mówię to codziennie, ale taka właśnie jest prawda. Zawsze jak zaczyna się grudzień, to w mojej głowie, aż kipi od pomysłów. Świąteczny obiad, Wigilia, wszystkie dni przed i po. Każdy z nich jest wyjątkowy i każdy trzeba dobrze celebrować.
Pomimo, że ukochane, tradycyjne dania, od lat niezmiennie zajmują miejsce na moim stole, każdego roku staram się przemycić coś nowego. Jakieś nowe, zdrowe ciacho, uroczyste, smakowite danie, może jakiś napój. Dziś wpadłam na pomysł makowych gnocchi w kremowym waniliowo - rumowym sosie pachnącym pomarańczami. Gnocchi smakujące świętami, podsmażone na klarowanym maśle są wręcz nieprawdopodobnie dobre. Niewyobrażalnie. Niebo na talerzu. A sos.. magia. Idealne, świąteczne danie. Bardzo Wam polecam, jest doskonałe!

Makowe gnocchi w sosie waniliowo- rumowym:

Gnocchi:

- 800 gramów ziemniaków
- 3 łyżki mielonego maku
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko

Sos:

- 2,5 szklanki sojowego mleka słodzonego
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-  4 łyżki rumu
- klarowane masło

Umyte i obrane ziemniaki pokroić i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, wysuszyć. Póki są ciepłe dokładnie ugnieść. Do ziemniaków dodać mak, jajko i skrobię ziemniaczaną. Wyrobić łyżką lub dłonią aż masa będzie sprężysta i nie będzie się kleić. Z masy formować długie ruloniki, które następnie ostrym nożem kroić na niewielkie kluseczki, wielkości kopytek. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i stopniowo wkładać kluseczki. Aby zapobiec przywieraniu kluseczek do dna, mieszać drewnianą łyżką. Kiedy wypłyną na wierzch poczekać 2 min. i wyławiać łyżką cedzakową. Przygotować sos. W garnku podgrzać mleko sojowe i kokosowe. Dodać cukry waniliowe, skórkę kandyzowaną oraz świeżą. Wymieszać. Następnie w 1/3 szklanki zimnego mleka rozprowadzić 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i dodać do mleka, dobrze wymieszać,zagotować. Dodać rum. Wymieszać i odstawić z ognia. Odcedzone kluseczki podsmażać na klarowanym maśle na patelni, na złoto z obu stron. Podawać ułożone na ciepłym waniliowym sosie, posypane skórką pomarańczową. 

Smacznego!


Ziemniak i Spółka

Komentarze

  1. Ale pięknie to wygląda! I to deser? Nie spodziewałabym się. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może być zarówno deser jak i słodki obiad :) Cudne te smaki :)

      Usuń
  2. Zaskakujące połączenie składników. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo jest smakowite, mój mąż wciągnął je nosem w kilka chwil ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki