Pierniczki Joli z lukrem z buraka
Bardzo lubię piec pierniki. Szczególnie kiedy nie robię tego sama. Wspólne, rodzinne pieczenie sprawia, że od razu robi się cieplej na sercu. Najlepiej jakby wałkowaniem zajmowali się panowie, wykrawaniem panie, a dekorowaniem dzieci. Oczywiście, kolejność ta wcale nie jest obowiązkowa. Liczą się chęci i współpraca. Dom pachnący piernikiem momentalnie staje się piękniejszy, a wszystkie przedświąteczne prace przyjemne.
Jeśli macie ochotę spróbować także innych przepisów na świąteczne pierniki polecam spróbujcie jednego z poniższych:
- Pierniki Świąteczne
- Lebkuchen
- Pierniczki z marcepanem
- Korzenne ciasteczka na miodzie
Pierniczki Joli:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka miodu
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier z buraka:
- cukier puder
- sok z buraka
Lukier z buraka:
- cukier puder
- sok z buraka
Wszystkie składniki dobrze zagnieść, uformować kulę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 do 2 dni. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przy pomocy foremek wykrawać pierniczki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 6-8 minut. Po wystudzeniu dekorować lukrem z buraka. Wystarczy wymieszać 0,5 szklanki cukru pudru z kilkoma łyżeczkami soku z buraka i sokiem z cytryny, a uzyskamy piękny, bordowy lukier, bez zawartości sztucznych barwników.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz