TRYB JASNY/CIEMNY

Seromakowiec Najlepszy

Wiem, wiem.. Po Świętach wszyscy mamy dość serników, makowców i innych ciężkich ciast. Ale nie zapominajmy, że za rogiem stoi Nowy Rok, a przedtem jeszcze Sylwester. Przedłużmy sobie małe przyjemności jeszcze o tych kilka, ekstra dni, zaś później ruszymy o formę do bikini 2017.
Dziś mam dla Was propozycję ciasta, które zrobiło furorę w moim domu,w  minione Święta. Seromakowiec z dużą ilością bakalii. Niestety, to ciasto nie należy do najlżejszych, ani do dietetycznych. Opiera się na dużej ilości jaj i masła. Jednak co tu dużo gadać.. Jest super smaczne. Masa makowa jest soczysta i niezwykle bogata, ser kremowy i tłuściutki. Pięknie wygląda, świetnie się przechowuje i zdecydowanie wygląda na trudniejsze niż jest w rzeczywistości.

Polecam, spróbujcie go jeszcze w tym roku!


Seromakowiec Najlepszy:

Spód:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 gramów masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Masa makowa:

- 500 gramów mielonego maku
- 500 ml mleka
- 4 białka 
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka puree z jabłek (może być ze słoika)
- 4 łyżki kaszy manny
- 50 gramów orzechów włoskich
- 50 gramów migdałów
- 50 gramów fig
- 50 gramów żurawiny

Masa serowa:

- 1 kg sera twarogowego w wiaderku 
- 5 jajek (oddzielone białka i żółtka)
- 2 żółtka
- 125 gramów masła
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli

Przygotowujemy spód. Ze wszystkich składników zagnieść kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Następnie schłodzone ciasto wyciągnąć, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim blachę z papierem do pieczenia o wielkości 25x40cm. Wyłożony placek nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10/15 minut. Do lekkiego zarumienienia.
Mielony mak zalać w garnku gorącym mlekiem i gotować kilka minut. Dodać cukier, wymieszać i gotować aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać jabłka i kaszę mannę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do wystudzonego maku. Delikatnie wmieszać. Bakalie posiekać na niewielkie kawałki i również dodać do masy.
Przygotować masę serową.  Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, aż zamieni się w puszystą, białą masę. Do utartej masy, dodawać po 1 łyżce ser twarogowy, ciągle mieszając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodawać je również po łyżce, delikatnie mieszając, by nie opadły.  Na spód wyłożyć masę makową, wyrównać łyżką. Na mak delikatnie wyłożyć masę serową i również wygładzić. 
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 70 minut. Gdyby okazało się, że wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wystudzić.

Smacznego!

Komentarze

  1. Mogę powiedzieć, ze najlepszy to robię ja, ale ten wygląda wprost bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie z przyjemnością spróbowałam Twojego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki