TRYB JASNY/CIEMNY

Świąteczne warzywa w miodowej glazurze z sezamem

Tak, dobrze przeczytaliście, tytuł brzmi Świąteczne warzywa.. no cóż, nie ma co się oszukiwać, Święta tuż tuż. Dlatego też warto zacząć planować co pojawi się na naszym stole i co w tym roku zaskoczy naszych bliskich i gości. 
Świąteczne warzywa w miodowej glazurze z sezamem to propozycja na świąteczną przystawkę, lub alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczków. Są niezwykle smaczne. O lekko karmelowym posmaku i niesamowicie apetycznych, chrupiących końcach. Dzięki charakterystycznemu cięciu, mają ciekawą teksturę i są wyjątkowo nieoczywiste. Słodko, korzenne, o nieopisanym aromacie będą idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu, bez względu na to, czy staną się dodatkiem do mięs, ryb, czy też innych jarzyn.

Serdecznie polecam!


Świąteczne warzywa w miodowej glazurze z sezamem :

- 4 marchewki
- 1 bulwa selera 
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sezamu
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- płaska łyżeczka soli/ lub mniej do smaku

Warzywa umyć i obrać. Następnie przy pomocy ostrego, dużego noża pokroić je tak, by miały dużo ostrych zakończeń. Wystarczy, że przytniemy marchew po skosie, przy każdym cięciu przekręcając by kolejne skosy łatwo było przyciąć. Dzięki temu sposobowi, po upieczeniu otrzymamy więcej chrupiących, apetycznych krawędzi. Warzywa przełożyć do miski. Dodać olej, miód, przyprawy i sezam. Dokładnie wymieszać, tak aby cała marynata pokrywała warzywa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut, co jakiś czas, lekko mieszając. Podawać na ciepło bądź zimno.

Smacznego!

 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki