TRYB JASNY/CIEMNY

Surówka z cykorii, jabłka i orzechów

Surówkę z cykorii znam od dawna i bardzo lubię. Pomimo, że cykoria słynie ze swojego rzekomo gorzkiego smaku, dla mnie jest to teoria równie naciągana jak w przypadku grejpfrutów. Owszem, ma lekko gorzkawy posmak, szczególnie przy rdzeniu, ale bez przesady. Jej liście są soczyste i słodkie, zaś ich kształt daje bardzo wiele estetyczno - kulinarnych możliwości.Może nie jestem zbytnio obiektywna, bo cykorię bardzo lubię, ale moim zdaniem jest to warzywo o niezwykłej urodzie. Jej kruche, soczyste liście wzbogacają każdy półmisek i każde danie. Równie piękne są nadziane jak i posiekane w surówce. Idealne. Pyszne. Kiedyś moja belgijska znajoma przygotowała dla mnie cykorie duszone w maśle, z szynką i sosem beszamelowym. Pamiętam, że były tak delikatne, że aż rozpływały się w ustach.
Moja dzisiejsza surówka z cykorii jest lekka i świeża. Pełna pobudzających smaków idealnie współgra z cięższymi, tłustymi dodatkami. Oczyszcza nasze kubki smakowe i toruję drogę na kolejne kulinarne doznania.

Serdecznie polecam!


Surówka z cykorii, jabłka i orzechów:

- 4 cykorie
- 1 jabłko
- 1 słodka pomarańcza
- 2 garści orzechów włoskich
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz

Cykorię pokroić w cienkie plasterki, omijając głąb, który jest gorzki. Pomarańczę podzielić na segmenty, bądź pokroić w kostkę. Jabłko obrać i także pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, do połączenia składników. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać. Wierzch posypać siekanymi orzechami.

Smacznego!

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki