Seler po grecku
Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia. Pora zaplanować zdrowe i smaczne dania, które umilą nam wspólne biesiadowanie. Dziś mam dla Was moją wersję ryby po grecku - seler po grecku. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni.
Seler po grecku to cudowny pomysł na Wigilię, Święta ale także imieniny czy inne okazje. Seler bowiem idealnie imituje rybę, tym bardziej, że gotowany w wywarze z glonów wakame, ma specyficzny rybi zapach i posmak. Duża ilość aromatycznych warzyw zaś sprawia, że całość jest pyszna i zdrowa.
Wodorosty wakame to skarbnica zdrowia. Zawierają bardzo dużą ilość jodu, wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i witamin. W szczególności bogate są w witaminy A, C , K i E. Wakame mają także bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety.
Serdecznie polecam!
Seler po grecku to cudowny pomysł na Wigilię, Święta ale także imieniny czy inne okazje. Seler bowiem idealnie imituje rybę, tym bardziej, że gotowany w wywarze z glonów wakame, ma specyficzny rybi zapach i posmak. Duża ilość aromatycznych warzyw zaś sprawia, że całość jest pyszna i zdrowa.
Wodorosty wakame to skarbnica zdrowia. Zawierają bardzo dużą ilość jodu, wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i witamin. W szczególności bogate są w witaminy A, C , K i E. Wakame mają także bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety.
Serdecznie polecam!
- 2 duże selery
- 3 marchewki
- 3 laski selera naciowego
- 2 pory
- 2 duże korzenie pietruszki
- 3 łyżki glonów wakame
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 łyżek ostrego ketchupu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- olej roślinny
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Seler obrać, umyć i pokroić w plastry grubości 2 cm. Następnie każdy plaster przekroić na połówkę. W garnuszku zagotować wodę z bulionem, dodać glony i seler. Gotować kilka minut do miękkości. Kolejno przelać przez sito, zachowując płyn. Odcedzony seler oddzielić od glonów i usmażyć na złoto na rozgrzanej patelni, z obu stron. Odłożyć na bok. Warzywa umyć i obrać. Pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i seler naciowy pokroić w cienkie plasterki. Na olej, który pozostał po smażeniu selera dodać por i selera. Smażyć chwilkę. Następnie dodać starte warzywa. Zamieszać, dodać sos sojowy, pieprz, paprykę i sól. Smażyć kilka minut. Kolejno dodać pokrojone glony, które zostały nam z gotowania selera, ketchup oraz cały płyn, który pozostał po odcedzeniu bulw. Wymieszać i pozostawić na ogniu co jakiś czas mieszając, tak długo, aż płyn w większości się zredukuje a warzywa będą aromatyczne i miękkie. Na półmisku układać : warstwa warzyw, seler, warzywa, seler, warzywa. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz