TRYB JASNY/CIEMNY

Pasztet z kaszy jaglanej i orzechów

Kocham warzywne pasztety. Ile one mają w sobie smaku! Każdorazowo gdy wyciągam kolejnego delikwenta z piekarnika zastanawiam się, jak to możliwe abym wytrzymała kilka godzin zanim wystygnie..A to jedna z podstawowych zasad, dzięki którym wege pasztet się udaje i ma prawidłową konsystencję. Cierpliwość.
Wegetariańskie pasztety to świetny pomysł na przemycenie do swojej diety dodatkowej porcji warzyw i zdrowia. Są nie tylko bardzo smaczne ale i sycące. Dodadzą nam sił na długi dzień w pracy. W większości także świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe. Wystarczy pokroić je w grube plastry, podgrzać w piekarniku i podawać z sosem i surówkami. Nie ma nic prostszego. Pasztet- pieczeń na każdą okazję.
Jeśli będziecie próbowali tego przepisu koniecznie spróbujcie go z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. O rety! Bajka.

Serdecznie polecam!




Pasztet z kaszy jaglanej i orzechów:

- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń selera
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 50 gramów migdałów/ orzechów włoskich bądź laskowych
-  jajko
- pieprz i sól do smaku

Podaną ilość kaszy dokładnie wypłukać i zalać trzema szklankami wody. Gotować na niewielkim ogniu, mniej więcej 20 minut, mieszając co kilka minut. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni na złoto. Warzywa korzeniowe, marchew, seler i pietruszkę obrać, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać bądź przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać starte warzywa, por oraz czosnek. Smażyć kilka chwil, mieszając. Następnie podlać 8 łyżkami wody. Wymieszać i dodać przyprawy. Patelnię przykryć i dusić przez mniej więcej 10 minut. Kolejno warzywa wraz z oliwą przełożyć do pojemnika miksera, dodać kaszę, orzechy, jajko oraz sól z pieprzem. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 50 minut. Po upieczeniu pasztet wystudzić w formie przez noc.

Smacznego!


Komentarze

  1. Wygląda tak apetycznie że ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie piekłam pasztetu. taki z orzechami musiał smakowac fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zdecydowanie. Ja też miałam ostatnio zastój w pasztetowym pieczeniu, ale dzięki temu radość była jeszcze większa :)

      Usuń
  3. Z chęcią wypróbuję, zwłaszcza że moja latorośl jest fanem paszetów - co prawda mięsnych, ale może się nie zorientuje :) Tylko w liście składników brakuje mi orzechów - są za to migdały - oprócz orzechów czy zamiast?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam :) W moim pasztecie wykorzystałam migdały, ale sprawdzą się także orzechy włoskie bądź laskowe :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki