TRYB JASNY/CIEMNY

Granola Domowa Wykwintna



 Bardzo lubię leniwe poranki, kiedy bez pośpiechu krzątam się po kuchni, piję kawę i słucham mojej ukochanej muzyki. Moja radość dopełniona jest miseczką granoli z ulubionym jogurtem lub mlekiem. A jeśli do tego jest ona domowa, cały dzień mam udany!
Nie każdy zwraca na to uwagę, ale sklepowa granola zawiera bardzo dużo dodatkowych, niezbyt zdrowych składników. Poza wszechobecnymi konserwantami posiada zwykle bardzo dużo cukru. Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, że z cukrem trzeba ostrożnie.. No niestety, mamy go tak wiele w codziennej diecie, że warto wyostrzyć radary i na przykład śniadaniowe decyzje podejmować z głową. A przecież śniadanie to fundament dnia! Musi być zdrowe, zbilansowane no i oczywiście smaczne. Dlatego zachęcam Was z całych sił do przygotowania swoje własnej, domowej granoli. Smakuje wspaniale, jest aromatyczne i zdrowa. Jeśli nie macie wszystkich składników, nic nie szkodzi. Możecie je dowolnie modyfikować. Zamiast cynamonu możecie dodać odrobinę wanilii, albo kakao. Zamiast gruszek, jabłka. Możecie też zmniejszyć ilość otrąb itd..Próbujcie. Najważniejsze to zrobić pierwszy krok. Jestem pewna, że kiedy spróbujecie już nigdy nie pójdziecie na łatwiznę i nie kupicie wersji sklepowej. Ta własna jest o  niebo lepsza!






Granola Domowa Wykwintna:

- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki otrębów owsianych
- 0,5 szklanki otrębów żytnich
- 0,5 szklanki zarodków pszennych
- 0,5 szklanki poppingu z amarantusa
- 0,5 szklanki płatków jaglanych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 garści suszonych gruszek w plastrach

W misce połączyć orzechy, wiórki kokosowe, otręby, zarodki, popping, i płatki jaglane. Dodać do nich cynamon, miód i olej. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem di pieczenia, wygładzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli granola zajmie więcej niż jedną blachę, po 10 minutach pieczenia, zamienić je miejscami, tak by wszystko się równo uprażyło. Następnie dodać żurawiną i suszone gruszki. Dopiec około 5 minut. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć do słoików.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki