TRYB JASNY/CIEMNY

Aromatyczny kalafior w pomarańczowo miodowej glazurze

  Od dawna marzył mi się słodko ostry pieczony kalafior. Pewnie nie raz Wam wspominałam jak bardzo go lubię. Oj tak. Pod każdą postacią. I oczywiście, jak zwykle, każdy rodzaj kalafiora kojarzy mi się z czymś innym. Surowy z dzieciństwem, zupa kalafiorowa z wyjazdami w góry, a pieczony z pierwszym własnym mieszkaniem.
Słodko ostry kalafior, obtoczony w pomarańczowo miodowej glazurze to prawdziwe spełnienie marzeń każdego smakosza. Dopieszcza zmysły od początku do końca. Daje takie konkretne, całkowite poczucie satysfakcji.  
Pasuje idealnie jako samodzielna przekąska, ale także może być wspaniałym akompaniamentem dla obiadu, ryby, bądź mięsa. Ze względu na głęboki smak i silny aromat sprawdzi się na ciepło i na zimno. Zatem możecie potraktować go jako lunch w pracy, albo zdrowy smakołyk.
Serdecznie polecam, jest pyszny!!




Aromatyczny kalafior w pomarańczowo miodowej glazurze:

- 1 kalafior
- 1 pomarańcza, skórka i sok
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
-0,5 łyżeczki soli
  
Kalafior umyć i podzielić na niewielkie różyczki. Przygotować marynatę. Połączyć ze sobą oliwę, kumin, paprykę, kolendrę i sól. Pomarańczę sparzyć. Następnie z 1/4 obrać skórkę, specjalną obieraczką. Dodać do marynaty. Marynatą polać kalafiora i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, do miękkości. W między czasie wycisnąć sok z pomarańczy, dodać łyżeczkę miodu i na patelni gotować go aż się zredukuje. Kiedy będzie w miarę gęsty i słodki, przełożyć do niego upieczony kalafior i dobrze obtoczyć w glazurze. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki