Burgery z łososia z mozzarellą i sosem bazyliowo czosnkowym
Burgery z łososia z mozzarellą. Polane intensywnym bazyliowo czosnkowym sosem, podane z chrupiącymi ogórkami, cebulką i sałatą. Ułożone na grillowanej bułce. Foodporn w najczystszej postaci. Idealne danie na grilla. Idealne danie na każdą okazję. Rozkosz!
Kiedy planowałam przygotowanie tych burgerów nawet w małym stopniu nie byłam świadoma tego jak dobrze będą smakować, jaką eksplozję smaku wywołają w ustach. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nawet teraz, pomimo, że po całym dniu podjadania pękam w szwach, aż się ślinię na samą myśl o nich.
To moje pierwsze podejście do burgerów z łososia, jednak z pewnością nie ostatnie. Przygotowuje się je zaskakująco szybko i łatwo, zaś efekt finalny wygląda jak okładka jakiejś super kulinarnej gazety. Och jakie były dobre. Bardzo, bardzo Wam je polecam!!
Burgery z łososia z mozzarellą i sosem bazyliowo czosnkowym :
Burgery:
-ok 300 gramów łososia surowego Mowi
- mała czerwona cebula
- 50 gramów tartej mozzarelli
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- ok. 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
Zielony sos:
- duży pęczek świeżej bazylii
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 ogórek szklarniowy
- kilka listków sałaty
- 0,5 czerwonej cebuli
- 3 bułki
- kilka pomidorków koktajlowych
Łososia oddzielić od skóry i pokroić w drobną kostkę. Dodać drobno posiekaną cebulę i szczypior, jajko, bułkę tartą, mozzarellę i przyprawy z musztardą. Dokładnie wymieszać i uformować trzy burgery. Usmażyć złoto na rozgrzanym oleju z obu stron. Bułeczki przeciąć na połówki i zgrillować. Wszystkie składniki na sos zblendować i w razie potrzeby doprawić solą do smaku. Cebulę pokroić w piórka, ogórka pokroić w długie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Spód bułki posmarować sosem, na niego ułożyć kilka listków sałaty, burgera, cebulę, plastry ogórka. Wierz ponownie polać sosem i przykryć górą od bułki. Podawać od razu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz