Mus z awokado z salsą z łososia, ogórka i mango
Mus z awokado z salsą z łososia, ogórka i mango. Wykwintna przystawka. Super prosta w przygotowaniu. Idealna na grilla ze znajomymi ale też na elegancką kolację. Piękna, pyszna, czysta eksplozja smaków!
Kiedy tęsknię za latem marzą mi się smaki wakacji. Smak morza i słońca, smak wolności i szczęścia. Soczyste mango, wyrazisty, intensywny łosoś, chrupki ogórek, nutka chilli i kolendra. Raj dla podniebienia. Wszystko ułożone na kremowym musie z awokado z limonką i czosnkiem. Bajka.
To danie jest tak pyszne, że potrzebowałam kilku dobrych minut, by móc w pełni wrócić do rzeczywistości. Zrozumiałam jedno. Smaki potrafią bardzo szybko przenieść nas do innych wymiarów. Gotując z sercem możemy znaleźć się wszędzie gdzie tylko będziemy mieć ochotę!
Mus z awokado z salsą z łososia, ogórka i mango:
- 0,5 dojrzałego mango
- 0,5 ogórka szklarniowego
- 0,5 chilli
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- garść świeżej kolendry
- 4 płaty łososia wędzonego MOWI
- 1,5 dojrzałego awokado
- 1 łyżka łagodnej oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 0,5 limonki
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól
Awokado wydrążyć, połączyć z czosnkiem, oliwą, łyżką soku z limonki, syropem z agawy i szczyptą soli. Zmiksować na gładki mus. Przełożyć do kieliszków. Mango pokroić w kostkę. Ogórka obrać, wydrążyć miąższ z pestkami i również pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Chilli pokroić w cienki plasterki, czerwoną cebulę w drobną kosteczkę i łososia w nieco większe kawałki. Skropić sokiem z limonki, wymieszać i przełożyć na mus z awokado. Podać posypany świeżą kolendrą, dodatkową porcją chilli.
Smacznego!
Wow! Sałatka w takim kielichu, wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńDziękuje było to zabójczo dobre ❤️❤️
Usuń