TRYB JASNY/CIEMNY

Pizza z wędzonym łososiem, mascarpone i awokado

Pizza na śniadanie.. Och tak! Zawsze i wszędzie. A jeśli na chrupiącym cieście znajdzie się jeszcze kremowe, pachnące czosnkiem mascarpone, aromatyczny wędzony łosoś i dojrzałe awokado - jestem w kulinarnym niebie.
Dla sprostowania dodam, że mój dzisiejszy przepis w pierwotnym przeznaczeniu nie jest przepisem śniadaniowym. Ale śniadaniem się dziś stał. I bardzo, bardzo mnie uszczęśliwił. To się nazywa dobrze zacząć dzień! 

Dlatego jeśli macie gorszy okres, coś Was martwi i niepokoi zróbcie sobie pizzę. Tę pizzę. To jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza pizza jaką w życiu jadłam. Jej przygotowanie jest ekspresowe, tym bardziej, że myśląc o tych, którzy wiecznie żyją w niedoczasie wykorzystałam surowe ciasto z ulubionej pizzerii - co i Wam bardzo polecam. Oczywiście jeśli macie więcej czasu możecie z powodzeniem przygotować swój autorski spód, jeśli jednak czas nie należy do Waszych sprzymierzeńców, nie róbcie sobie wyrzutów! Dobrej jakości, surowe ciasto w Waszym, kuchennym piekarniku upiecze się równie dobrze, a to od dodanych składników zależy jak bardzo będziecie zachwyceni finalnym efektem.

Serdecznie polecam!

Pizza z wędzonym łososiem, mascarpone i awokado:

- 1 surowa kulka ciasta do pizzy z ulubionej pizzerii
- 0,5 czerwonej cebuli
- 100 gramów tartej mozzarelli
- 1 opakowanie mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- 4 plastry łososia wędzonego Mowi
- dojrzałe awokado
- garść świeżej bazylii
- garść liści rukoli
- oliwa z oliwek
- sól 
- pieprz

Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Ciasto rozciągnąć w dłoniach tworząc płaski placek o lekko zaznaczonych brzegach. Ułożyć na papierze do pieczenia lekko podsypanym mąką. Mascarpone zmiksować z czosnkiem, niewielką ilością soli i pieprzem. Następnie posmarować spód ciasta. Na mascarpone wyłożyć tartą mozzarellę. Cebulę pokroić w piórka i również rozłożyć na serze. Całość skropić oliwą z oliwek dobrej jakości i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż brzegi zaczną nabierać złotego koloru. Awokado i łososia pokroić w plastry. Pizzę wyciągnąć z piekarnika, na jej wierzchu ułożyć awokado i łososia. Posypać liśćmi bazylii i rukoli. Jeść od razu.

Smacznego!
Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki