TRYB JASNY/CIEMNY

Surówka z pora, marchewki i jabłka

Też tak macie, że przygotowując obiad zwykle robicie podobne surówki i rzadko kiedy próbujecie nowych? U nas w domu królują buraczki z chrzanem, surówka z białej kapusty albo z marchewki. Pomyślałam, że tak nie może być. Pora spróbować czegoś nowego. I tak oto ekspresowo zrobiłam tę oto pyszną surówkę z pora, marchewki i jabłka.
Jest duża szansa, że część z Was już ją zna, ale może dla niektórych będzie odkryciem. Jest odświeżająca, pyszna i bardzo prosta. Super smakuje do mięsa, ale i ryby. Możecie ją mocno pieprznie przyprawić, albo pozostawić delikatniejszą, przez co zyska dwa nowe oblicza.

Spróbujcie, bo warto!


Surówka z pora, marchewki i jabłka:

- 1 biała część pora
- 2 marchewki
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz

Por umyć, przekroić na pół i pokroić w drobną kostkę.  Przełożyć do miski i lekko posolić. Odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć płyn. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z porem, dodać majonez, sól i pieprz. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.

Smacznego!


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki