TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik na herbatnikach

Szybki sernik na herbatnikach dla wiecznie zabieganych i spóźnionych. Polecam Wam serdecznie, zróbcie go sobie na Święta, jest super!
Powiem Wam szczerze, że serniki nie należą do moich ulubionych ciast. Może inaczej, nie chodzi o to, że ich nie lubię, tylko bardzo rzadko zdarza mi się je piec. Kiedy jednak zdecyduję się za nie zabrać, lubię jak są w punkt. Nie za słodkie, dość wilgotne, pachnące. Taki jest mój dzisiejszy sernik. Upiekłam go na szybko, jeszcze przed śniadaniem, aby później móc skupić się na milionie innych spraw.

Nie gadam więcej, bo znów jestem w niedoczasie. 

Sernik super, spróbujcie!

Z okazji Świąt życzę Wam wszystkim spokoju w sercu, bliskości najdroższych Wam osób i jak najwięcej miłości!


Sernik na herbatnikach:

- 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
- 8 jaj
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- paczka herbatników
- 150 gramów masła
- cukier wanilinowy 
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- bakalie wedle uznania

Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu i ucierać. Pod koniec dodać dwa rodzaje mąki, dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem soli. Do masy twarogowej dodawać po łyżce białek i delikatnie wmieszać szpatułką. Pod koniec dodać aromat waniliowy i posiekane bakalie. Wymieszać. Formę 25cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki. Na herbatniki przelać masę serową, wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut. Wystudzić przy uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki