TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowe ciasteczka Nigelli

Dziś mam dla Was pyszne i rozpustne, czekoladowe ciasteczka z orzechami z przepisu Nigelli. Bardzo je lubię bo są super proste w przygotowaniu a smakują nieziemsko! Wystarczy jeden kęs a wszystko wydaje się lepsze. Oto właśnie magia czekolady.
Czy ciasteczka czekoladowe piekę często? Nie. Co nie znaczy, że raz na jakiś czas nie ulegam pokusie. Zwyczajnie jestem z tych, którzy czekolady potrzebują do życia. Jest trochę jak tlen. Myślę o niej z czułością bo przecież czekolada to w rzeczy samej roślina ;) samo zdrowie! Wystarczy podejść do tematu z rozsądkiem i umiarem a wyłapiemy z tego same korzyści.

Ciastka czekoladowe Nigelli są super na nagłe odwiedziny gości, przekąskę dla dzieciaków, czy jako przegryzka do popołudniowej kawki. Ja mam dziś za sobą bezsenną noc a nic nie działa na moje zmęczenie lepiej od czekolady, nawet kawa. Dlatego, będąc całkowicie wytłumaczona zabieram się do degustacji, do czego i Was namawiam.


Czekoladowe ciasteczka Nigelli:

- 125 gramów gorzkiej czekolady
- 200 gramów mlecznej czekolady
- 1 jajko
- 3 garści orzechów ( u mnie mix)
- 125 gramów miękkiego masła
- 150 gramów mąki pszennej
- 30 gramów niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 75 gramów brązowego cukru
- 40 gramów drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 zimne jajko

Masło pokroić na kawałeczki i ubić na puszystą masę z cukrami. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Lekko przestudzić. Dodać do masła. Wymieszać. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Wymieszać. Do masy maślanej dodać 1 zimne jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać i następnie dodać mąkę z kakao. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Na końcu do masy dodać posiekaną drobno mleczną czekoladę i orzechy. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Przygotować blachę do pieczenia wykładając ją papierem do pieczenia. Przy pomocy gałkownicy do lodów co chwila moczonej w zimnej wodzie nabierać masę ciasteczkową i układać ją na blaszce w sporych odstępach. Mają nam powstać ciasteczkowe gałki, których nie spłaszczamy. Dzięki moczeniu gałkownicy masa nie będzie do niej przywierać i nakładanie stanie się prostsze. Przygotowane ciastka wstawić do piekarnika i piec około 17 minut. Po tym czasie wyjąć i przestudzić.

Smacznego! 

 

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki