TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z mozzarellą, czosnkiem i pomidorkami

Kurczak z mozzarellą, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi to prawdziwie pyszna, włoska uczta. Dodatek masła i octu balsamicznego sprawia, że możemy poczuć się jakbyśmy jedli super wykwintne danie. Nie muszę chyba wspominać, że całość jest super prosta i szybka w przygotowaniu, bo to już u mnie standard.
Aromatyczne pomidorki z czosnkiem i masłem przywodzą mi na myśl słoneczne lato, za którym tak tęsknię. Oczywiście najlepsze są właśnie te zebrane w sezonie letnim, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Nie narzekam. Moje dzisiejsze pomidorki smakowały wybornie. 

Nie ukrywam, że to danie jest super proste. Wystarczy zamarynować mięso chwilę przed pieczeniem, pokroić resztę składników i pach do piekarnika. Efekt? Zapach w całym domu, soczyste piersi i wspaniały aromatyczny sos. Ten przepis świetnie smakuje z chrupiącą bagietką (można maczać ją w sosie), ale również w wersji zdrowszej z komosą ryżową albo kaszą.

Serdecznie polecam!

Kurczak z mozzarellą, czosnkiem i pomidorkami:

- 2 podwójne piersi z kurczaka
- ok. 500 gramów pomidorków koktajlowych
- 7 ząbków czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- szczypta chilli
- 2 kulki mozzarelli

Około godzinę przez pieczeniem zamarynować kurczaka. W torebeczce strunowej wymieszać 1 łyżkę oliwy i octu winnego, łyżeczkę soli, oregano, bazylię, chilli i 3 ząbki przeciśniętego czosnku. Marynatę wymieszać i dodać do niej piersi. Zamknąć szczelnie torebeczkę i wymasować mięso by całe obtoczyło się w marynacie.
Następnie piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pomidorki przekroić na połówki i przełożyć do prostokątnego naczynia, w którym będziemy piekli danie. Dodać do nich ocet balsamiczny, miód, roztopione masło, 4 przeciśnięte ząbki czosnku, łyżeczkę soli i trochę pieprzu. Wymieszać. Następnie pomidorki poprzesuwać do brzegów naczynia a w środku poukładać zamarynowane mięso. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć i na wierzchu każdej piersi poukładać startą na grubych oczkach mozzarellę. Wierzch sera lekko posypać świeżą bazylią lub natką pietruszki i wstawić ponownie do piekarnika na tak długo, aż ser się ładnie rozpuści. Podawać z kaszą, ryżem, komosą ryżową lub świeżym chlebem.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. Świetne danie! Dodaję do ulubionych :) Do tego super muzyka i dobre wino...:) Czego trzeba więcej?

    OdpowiedzUsuń
  2. No może jeszcze jakieś miłe towarzystwo by się przydało do pełni szczęścia :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki