TRYB JASNY/CIEMNY

Majonez domowy

Domowy majonez robię regularnie i bardzo go lubimy. W żaden sposób nie jest gorszy od swoim klasycznych, sklepowych wersji, wręcz powiedziałabym, że jest o wiele lepszy. Ma super składniki, proste i czytelne, jedwabistą konsystencję i idealny smak.
Pamiętam, że wiele lat temu pierwszy domowy majonez przygotowywałam w Thermomixie, także jeśli takowy super sprzęt posiadacie, sprawa jest dodatkowo ułatwiona. Jednak jeśli nie macie Thermomixu nic się nie dzieje, z łatwością przygotujecie go przy użyciu tradycyjnego miksera.

Sercem domowego majonezu są jajka, dlatego też warto wykorzystać te najlepszej jakości. Ja mam to szczęście, że codziennie mam dostęp do jajek od kur mojej Mamy, które nie równają się z żadnymi na świecie. Jednak jaja od kur z wolnego wybiegu też będą super. 

Dzielę się z Wami tym super łatwym przepisem, bo może nie wiecie nawet jak bardzo łatwo jest zrobić domowy majonez. Jestem pewna, że jeśli raz spróbujecie, nigdy nie sięgniecie po wersję sklepową.

Serdecznie polecam!


Majonez domowy:

- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 350 ml oleju roślinnego o delikatnym smaku
- sól, pieprz

Jajko sparzyć wrzątkiem, następnie ostudzić pod zimną wodą. Wbić do pojemnika miksera i dodać pozostałe składniki poza olejem. Zmiksować krótko, mieszając. Następnie cały czas miksując BARDZO cienką strużką, powoli wlewać olej, aż majonez nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki