TRYB JASNY/CIEMNY

Pankejki z masłem orzechowym


Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ja w pełni się z tym zgadzam. Owszem, zdarza mi się w pośpiechu wypić jedynie kawę, ale to nigdy nie kończy się dobrze. Już niecałą godzinę później mam spadek energii, chce mi się jeść, boli mnie głowa a poziom irytacji wzrasta do maksimum. Dlatego dziś mam dla Was super energetyczne śniadanie - pankejki z masłem orzechowym.
Przygotowując zdrowe śniadanie warto pamiętać o wykorzystywaniu wartościowych składników, które nie tylko dostarczą naszemu organizmowi energii, ale również porządnej dawki witamin i składników odżywczych. Dobrze również jeśli nasz posiłek będzie bogaty w białko. 

Pankejki z masłem orzechowym mają to wszystko. Dzięki wykorzystaniu mąki owsianej zapewniamy sobie dużą dawkę aminokwasów, białka, witamin z grupy B, witaminy E oraz selenu i magnezu. Masło orzechowe również dostarcza nam dużą ilość białka roślinnego, potasu, witaminy, błonnika i magnezu. Zawiera także tłuszcze nienasycone wspomagające obniżanie poziomu złego cholesterolu. 

Jeśli te argumenty jeszcze Was nie przekonały dodam, że moje pankejki z masłem orzechowym w swoim składzie nie zawierają cukru. Zamiast niego dodałam niewielką ilość miodu i voila! 

Serdecznie polecam!

Pankejki z masłem orzechowym:

- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 duże jajko
- szczypta soli

Polewa orzechowa:

- 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki pankejków zmiksować w mikserze lub rozdrabniaczu na gładką masę. Rozgrzać patelnię lekko smarując ją papierem ręcznikowym nasączonym olejem. Na rozgrzaną patelnię nakładać niepełną łyżkę wazową masy. Kiedy na wierzchu pankejka pojawią się pękające pęcherzyki przewracać na drugą stronę. Przygotować polewę mieszając ze sobą masło orzechowe, mleko i miód. Usmażone pankejki polewać polewą i posypać granolą orzechową.

Smacznego!
 


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki