TRYB JASNY/CIEMNY

Kaszotto z grzybami leśnymi


Kasza gryczana i leśne grzyby. Czy może być coś lepszego? Dla mnie to spełnienie marzeń. Do tego duża porcja natki pietruszki i warzyw i jestem w niebie. Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną mam nadzieję, że mój dzisiejszy przepis na zawsze rozwieje Wasze wątpliwości. To danie jest pyszne!
Kasza gryczana jest nie tylko smaczna ale i bardzo zdrowa. Posiada naprawdę dużo błonnika, ma silne właściwości odkwaszające organizm i zawiera dużą ilość witaminy E, kwasu foliowego i żelaza, które to pomagają w walce z niedokrwistością.

To zdecydowanie nie wszystko. Kasza gryczana w swoim składzie zawiera także magnez, cynk oraz bezcenne dla naszych mięśni i mózgu witaminy z grupy B. Warto ją jeść. Tym bardziej, że swoim aromatem doskonale wzbogaca smak potraw. Oczywiście z grzybami lubi się najbardziej.

Nie wiem jak u Was, ale w łódzkich lasach zaczęły pojawiam się grzyby. Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, krawce, kurki.. kocham je wszystkie. Jak co roku już zaczęłam robić zapasy. Świeże grzyby albo mrożę na surowo, albo smażę wcześniej na maśle. W przypadku maślaków często gotuję je po obraniu z natką pietruszki i ziołami. Tak przygotowane paczuszki świetnie sprawdzają się w sezonie zimowym, czy to do przygotowywania zup, sosów czy też jako szybki dodatek do jajek.

Mrożąc grzyby trzeba jednak pamiętać o zapisywaniu daty mrożenia, gdyż nawet w zamrażalniku, grzyby nie mogą leżeć wieczność. W przypadku mrożenia grzybów surowych data ważności to ok 6 miesięcy mrożenia, zaś przerobionych (ugotowanych, usmażonych) ok jednego roku.


Kaszotto z grzybami leśnymi :

- 300 gramów kaszy gryczanej
- 400 gramów leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, krawce)
- 1 por
- 3 marchewki
- 4 laski selera naciowego
- 4 brązowe pieczarki
- 1 litr rosołu (może być drobiowy albo warzywny)
- sól
- pieprz
- czosnek
- pęczek natki pietruszki

Por pokroić w półplasterki, seler naciowy i marchew w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, dodać por, seler i marchew. Smażyć kilka chwil aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie do całości dodać oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby i smażyć razem z warzywami aż zaczną ładnie pachnieć. Dodać suchą kaszę gryczaną i zalać rosołem. Zmniejszyć ogień i gotować aż kasza zmięknie a cały płyn zostanie wchłonięty. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać łyżeczkę czosnku. Pod sam koniec do kaszotta dodać pęczek posiekanej drobno natki pietruszki. Podawać z buraczkami z chrzanem i kiszonym ogórkiem.

Smacznego! 


Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki