TRYB JASNY/CIEMNY

Kotlety siekane z kurczaka

Kotlety siekane z kurczaka chodziły za mną już od dłuższego czasu. A dokładniej mówiąc, od kiedy zobaczyłam je gdzieś przelotem w Internecie. Zastanawiałam się długo czy są dobre, czy szybko się je robi itd. Spróbowałam i to był strzał w dziesiątkę.
Okazało się, że to nie tylko super smaczny obiad, ale i jeden z tych co smakiem nadrabia zaległości wyglądowe. O rety jakie te kotlety są pyszne. I jakie prościutkie. Nic się nie rozwala, nic nie może się nie udać. Prościzna. Z podanej przeze mnie porcji wychodzi naprawdę dużo kotlecików, więc spokojnie nakarmicie nimi głodną rodzinę. Jeszcze jeśli dodacie do nich jakieś pyszne dodatki, obiad wyjście super mistrzowski.

Dlatego jeśli dotychczas ich nie próbowaliście, nie zwlekajcie dłużej. Są bardzo, bardzo smaczne!


Serdecznie polecam!


Kotlety siekane z kurczaka:

- 600 gramów piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 marchew
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki 
- 1 papryka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5 małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majeranku

Piersi umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na miękko z niewielkim dodatkiem soli. Przestudzić i dodać do mięsa. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w drobniutką kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski z mięsem, dokładnie wymieszać, wyrobić dłońmi i odstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, i łyżką nakładać niewielką ilość masy formując płaskie kotleciki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z surówkami i ziemniaczkami lub kaszą.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki