TRYB JASNY/CIEMNY

Uszka z grzybami

U nas w domu, w trakcie kolacji wigilijnej, w pierwszej kolejności na stół wjeżdża barszcz czerwony z uszkami. To ukochane danie mojego męża. Zawsze się śmieję, że dla niego, wystarczyłyby uszka i i pierogi i byłby w pełni zadowolony. 

Ostatnio cierpię na totalny niedoczas. Dlatego też postów pojawia się mniej. Przepraszam Was za to serdecznie i mam nadzieję, że mi jakoś jednak wybaczycie. Wiedziałam jednak, że co jak co, ale przepisem na uszka muszę się z Wami podzielić. Dodatek masła do ciasta sprawia, że jest one cieniutkie, mięciutkie i bardzo pyszne. Owszem, przy uszkach jest trochę zabawy, ale kto jej nie chce przed Świętami ? :) Zresztą, samodzielnie przygotowane uszka smakują najlepiej.

Serdecznie polecam!


Uszka z grzybami:

- 500 gramów mąki pszennej
- ok. 1 szklanka mocno ciepłej wody
- 1/4 masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- sól

- 60 gramów suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- masło
- liść laurowy

Grzyby zamoczyć na noc. Rano zagotować z liściem laurowym i gotować do miękkości. Cebulkę pokroić drobno w kostkę i usmażyć na maśle. Posolić i popieprzyć. Ugotowane grzyby odcedzić i mocno odcisnąć. Połączyć z cebulką i zmielić w maszynce do mięsa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę z solą zaparzyć 0,5 szklanki gorącej wody, wymieszać i odstawić na chwilkę. Następnie dodać jajko i żółtka, wymieszać i wciąż wyrabiając dolewać po trochu wody. Kolejno dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie jędrne i napowietrzone. Odstawić na ok. godzinę by odpoczęło. 

Po tym czasie ciasto rozwałkować na cieniutki placek i przy wykorzystaniu małego kubka wykrawać okręgi. Na każdy okrąg układać po łyżeczce farszu. Zlepiać jak pieroga, po czym końce pierożka zlepiać ze sobą. Tak przygotowane uszka gotować w osolonej wodzie kilka minut. Można od razu po ugotowaniu zamrozić, dodając do mrożenia trochę oleju. 

Smacznego!


Wytrawne potrawy wigilijne 3.

Komentarze

  1. Idealne danie na wigilijny stół!
    Dziękuję za inaugurację tegorocznej akcji "Wytrawne dania wigilijne" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój mąż też uwielbia uszka i pierogi z kapustą i grzybami. Jemy je tylko na wigilijnym stole, więc są to przez niego bardzo wyczekiwane potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest dokładnie tak samo 😊😊mój mąż czeka na pierogi i uszka ale rok a później zjada ich tonę 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki