TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit to prawdziwy klasyk. W naszym domu gości dość często dlatego bardzo zdziwiłam się kiedy zauważyłam, że nie spisałam go dla Was na blogu. Nadrabiam zaległości ekspresowo i może akurat przepis przyda się Wam przed Sylwestrową zabawą.
Za chwilę Nowy Rok. Czas podsumowań i planów.  Dla mnie mijający rok był bardzo łaskawy i dobry. Przyniósł mi wiele szczęścia, całą masę miłości i spełnionych marzeń. Jestem wdzięczna za wszystko co mnie spotkało, za ludzi, którzy stanęli na mojej drodze, za doświadczenia, porażki i sukcesy. Wierzę, że przyszły rok również będzie  piękny i dobry. Czego Wam także życzę z całych sił. Do przeczytania za rok, buziaki!


Ciasto 3 Bit:

- 500 gramów herbatników 
- 2 budynie waniliowe
- 200 gramów miękkiego masła
- 1 duża puszka kajmaku 500 gramów
- 500 ml śmietanki 30%
- 750 ml mleka
- 2 śmietan fixy
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 50 gramów gorzkiej czekolady

Przygotować prostokątną formę 30x20cm. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatnikach delikatnie rozsmarować masę kajmakową. Kolejno również ułożyć herbatniki. W garnuszku zagotować 500 ml mleka. W pozostałej ilości mleka, rozmieszać budynie z 3 łyżkami cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować dodać rozmieszane proszki budyniowe i energicznie mieszając połączyć z mlekiem, aż budyń stanie się jedwabisty i bez grudek. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło ubić mikserem, aż stanie się puszyste i nie będzie zbite. Następnie dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle miksując, aż całość się ładnie połączy. Tak przygotowaną masę budyniową nałożyć na ułożone herbatniki i przykryć kolejną porcją ciastek. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na ostatnią porcję herbatników. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny przed jedzeniem.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. Kocham to ciasto *-* Często je robię, ale muszę wypróbować też Twój przepis :*
    Zaobserwowałam Twojego bloga bo jest mega ciekawy i będę wpadać częściej <3 Miło by było mi niezmiernie, gdybyś się odwdzięczyła :*
    http://luxwell99.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznego :) Z chęcią zajrzę do Ciebie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki