Karp marynowany w zalewie octowej
Karp marynowany zawsze był na świątecznym stole, w moim domu rodzinnym. Był to taki element, którego nie mogło zabraknąć. Jako dziecko nie przepadałam za nim, ale teraz wspominam go z rozczuleniem. W tym roku przygotowałam go dla starszej części rodziny, w ramach przywoływania pozytywnych wspomnień.
Serdecznie polecam!
Karp marynowany w zalewie octowej:
- 2 karpie
- 0,5 litra octu
- 2,5 litra wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 10 ziarenek pieprzu
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 2 cebule
- sól
- cukier
Karpie pokroić w dzwonki, obtoczyć w osolonej i popieprzonej mące i usmażyć na złoto na oleju. W dużym garnku wymieszać ocet, wodę, pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy. Zalewę doprawić do smaku solą i cukrem, zgodnie z upodobaniami smakowymi. Ważne, aby nie była zbyt kwaśna, ani zbyt słodka. Zagotować. Usmażone karpie układać w słoikach i zalewać gorącą zalewą. Zakręcać i przechowywać w zimnym miejscu. Karp jest dobry po 4- 5 dniach od przygotowania.
Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń