Keks białkowy z makiem
Dzisiejszy przepis jest dla mnie szczególnie ważny. Ma wartość emocjonalną, sentymentalną, każdą. To przepis mojej kochanej Babci Krysi, która pomimo, że odeszła, jest ze mną każdego dnia. Szczególnie w okresie Świąt smaki Babci przypominają mi się na każdym kroku i bardzo za nimi tęsknie.
Keks białkowy z makiem:
- 5 białek jaj
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści mielonego maku
- 2 garści siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, nadal ubijając. Kolejno do białek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło, wmieszać je w białka za pomocą szpatułki. Kiedy masa będzie jednolita dodać mak, orzechy i skórkę. Wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 50 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz