TRYB JASNY/CIEMNY

Keks białkowy z makiem


Dzisiejszy przepis jest dla mnie szczególnie ważny. Ma wartość emocjonalną, sentymentalną, każdą. To przepis mojej kochanej Babci Krysi, która pomimo, że odeszła, jest ze mną każdego dnia. Szczególnie w okresie Świąt smaki Babci przypominają mi się na każdym kroku i bardzo za nimi tęsknie.
To ciasto to hit. Jest delikatne jak puch. Piękne, jasne w środku. Wręcz rozpływające się w ustach. Chmurka nie ciasto. Dodatek maku, orzechów i skórki sprawia, że jest Świąteczne i wyjątkowe. Przygotujecie je w kilka chwil i z wykorzystaniem niewielu składników. Bardzo Wam polecam! Jest super smaczne!

Keks białkowy z makiem:

- 5 białek jaj
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści mielonego maku
- 2 garści siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, nadal ubijając. Kolejno do białek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło, wmieszać je w białka za pomocą szpatułki. Kiedy masa będzie jednolita dodać mak, orzechy i skórkę. Wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 50 minut.

Smacznego! 



Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki