TRYB JASNY/CIEMNY

Tort arbuzowy z kremem kokosowym i jadalnymi kwiatami


Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy, gdyż przygotowany na niezwykłą okazję. Akademia Kulinarna Whirlpool obchodzi swoje 3 urodziny! Takie święto, musi zostać pięknie uczczone!
Akademia Kulinarna Whirlpool jest miejscem, w którym łączy się magia z pasją, ekspresja z subtelnością i czas płynie zupełnie inaczej! Lepiej, smaczniej, piękniej.

Droga Akademio, 

Z okazji Twoich urodzin, życzę Ci aby ta magia mieszkała w Twoich zakątkach jak najdłużej, by każda odwiedzająca Cię osoba była wręcz unoszona na skrzydłach smaku i abyś rozwijała się z taką pasją jak przez ostatnie 3 lata. 

Życzę Ci kolejnych 300 lat i samych urodzinowych smakowitości. Ode mnie zaś, w prezencie dostaniesz przepiękny tort ze słodkiego arbuza, z aksamitnym kremem kokosowym, świeżymi polskimi truskawkami i pełną gamą jadalnych kwiatów. Są niezwykłe tak jak Ty i w każdym z nich kryje się osobna tajemnica. Niezapominajki, chabry, słodki groszek i polne fiołki. 

Wszystkiego Najlepszego!



Tort arbuzowy z kremem kokosowym i jadalnymi kwiatami:

- 1 duży arbuz i 1 mały arbuz
- 2 puszki mleka kokosowego
- 3 łyżki fruktozy
- 100 gramów słodkich truskawek
- chabry, niezapominajki, polne fiołki, kwiaty słodkiego groszku

Mleko kokosowe wstawić do zamrażalnika na 30 minut, lub do lodówki na co najmniej kilka godzin do mocnego schłodzenia.
Dużego arbuza postawić w pionie i odciąć mu czubek tworząc płaską płaszczyznę. Następnie odwrócić do góry nogami i ustawić na obciętej, płaskiej stronie. Kolejno, odciąć drugi zaokrąglony czubek tworząc kształt prostokąta z lekko okrągłymi bokami. Przy użyciu ostrego noża stopniowo obierać skórę z arbuza kierując się z góry na dół. Obierać skórę wraz z białymi błonami. Kiedy cały arbuz będzie obrany wyrównać jego kształt tak by stanowił równą bryłę - jest to podstawa naszego tortu. Arbuz można przyciąć, tworząc rozmiar, który nam odpowiada, ważne jednak by miał równy, płaski wierzch. Taką samą czynność powtórzyć z małym arbuzem. Jednakże pamiętać, że jest to piętro naszego tortu i musi być stosunkowo mniejsze, tak by znajdowało się mniej więcej po środku parterowego blatu. 
Z lodówki wyjąć mleko kokosowe, które powinno już w 3/4 stanowić gęstą białą masę. Oddzielić ją delikatnie od płynu i przełożyć do misy miksera. Białą masę ubijać jak bitą śmietanę aż stanie się sztywna i gęsta. Dodać fruktozę i jeszcze chwilę ubić, do wymieszania. Tak przygotowaną masą obłożyć tort z każdej strony, delikatnie rozsmarowując po brzegach. Ważne, aby masa kokosowa była zima, ułatwia to znacznie smarowanie. Na posmarowany krem ułożyć truskawki i jadalne kwiaty. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego! 

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki